Održan godišnji koncert HKPD-a Jelačić

Objavljeno: 16.12.2022. Pregleda: 52

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina priredilo je 2. prosinca godišnji koncert. U programu su sudjelovali pjevački zbor i klapa Jelačića i gosti iz Velike Gorice – KUD Gradići. Koncert je održan u maloj dvorani novosadskog Spensa.

Smjenjivale su se kompozicije Davorina Jenka, Josipa Slavenskog, kompozicije u obradi Franje Štefanovića, dalmatinske pjesme, a koncert su otvorili gosti iz Velike Gorice igrama i plesovima iz Zagorja.

Tradicija višeglasnog pjevanja

HKPD Jelačić najpoznatiji je po svom glazbenom djelovanju. Višeglasno pjevanje nastavak je tradicije Petrovaradina koja je utemeljena 1880. godine. Mješoviti pjevački zbor osvojio je brojna priznanja, a nastupao je diljem Srbije i Hrvatske.Pjevački zbor ima oko 30 članova i nasljednik je gradskog zbora Petrovaradina Neven. Izzaostavštine Nevena Jelačiću je ostalo oko 100 kompozicija.

„Te kompozicije mi i danas izvodimo, a to su djela petrovaradinskih autora Franje Štefanovića, Stanislava Prepreka i Ilije Okruglića“, kaže predsjednik udruge Mirko Turšić.Udruga nema svoj prostor za probe pjevačkog zbora, pa se probe organiziraju u Srpskom narodnom pozorištu. „Možemo zahvaliti voditeljici prof. Vesni Krsmanović Kesić, ako bismo nju izgubili mi više zbor ne bismo imali, jer zahvaljujući njoj koristimo prostorije kazališta. Članovi zbora uglavnom su u ozbiljnim godinama i za probe im ipak treba jedan ugodan prostor. Uz zbor tu je i dalje i naša klapa, i trudit ćemo se da ona ostane jedna od okosnica društva. Kao i drugim udrugama, mladi su nam problem, ali nadamo se da ćemo kada osiguramo prostor za rad zainteresirati i mlađe članove. Osim iz Petrovaradina, naši članovi su iz Novog Sada, Srijemske Kamenice“, kaže Turšić.

„Surađujemo već 18 godina. Krenuli smo od samog početka, radili, nadograđivali repertoar. Oni su divni, toliko se trude i zaista su postigli visok nivo izvođaštva, bez obzira što su amateri. Na žalost, oni su za tih 18 godina ostarjeli i bilo bi dobro kada bismo mogli organizirati neku audiciju i malo pomladiti članstvo“, kaže Vesna Krsmanović Kesić.

HKPD Jelačić osnovan je na spomendan sv. Katarine, 25. studenoga 2003. godine. Za prvog predsjednika je imenovan Petar Barbek.Nedugo potom osnovana je pjevačka sekcija koja je pod ravnanjem dirigentice, prof. Vesne Krsmanović Kesić prerasla u ozbiljan višeglasni, mješoviti pjevački zbor.

Od Južne Amerike do Petrovaradina

Gosti iz Hrvatske, KUD Gradići iz istoimenog mjesta kod Velike Gorice ima oko 100 aktivnih članova, koji rade u tri plesačke, jednoj tamburaškoj i jednoj vokalnoj sekciji. Zadaća društva je očuvanje pjesme, plesa, starih običaja, nošnji, instrumenata ne samo Turopolja već i ostalih krajeva Hrvatske. U Hrvatskoj surađuju sa susjednim društvima, a gostovali su u Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Njemačko, Italiji, Austriji, Mađarskoj i Albaniji, kao i u Južnoj Americi. Za rad su nagrađeni brojnim priznanjima.

„Htjeli smo poslije korone nagraditi naše članove nekim gostovanjem, stupili smo u kontakt s predsjednikom Jelačića Mirkom Turšićem i dogovorili smo naše gostovanje. Još nikada nismo bili u Vojvodini, prvi puta smo u Srbiji, svi su nas lijepo primili, imali smo prijem u Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu. Vjerujem da se neće završiti samo na ovom našem gostovanju već da je ovo početak jedne dulje suradnje“, kaže predsjednica KUD-a Gradići Gordana Kovačić.

KUD Gradići osnovan je 1979. godine. Ljudi koji su krenuli osnivati društvo radili su to praktički ni iz čega. Stvarali su instrumente i nošnje i ostavili u naslijeđe bogat inventar, koji je danas ponos udruge.

Dvorana Spensa bila je puna, a nastup Jelačića i gostiju iz Gradića publika je pratila pljeskom. Godišnjem koncertu nazočili su predstavnici Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu, AP Vojvodine, HNV-a, ZKVH-a i Hrvatske riječi.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima