Održana godišnja skupština UBH „Dužijanca“ iz Subotice

Objavljeno: 14.05.2018. Pregleda: 32

Duzijanca godisnja skupstinaGodišnja skupština UBH-a Dužijanca iz Subotice održana je prošloga tjedna u prostorijama župe sv. Roka, u kojoj se nalazi i sjedište Udruge. Budući da je prošlo četiri godine od osnutka Udruge, ova skupština je bila i izborna. Prisutni članovi skupštine jednoglasno su za predsjednika ponovno izabrali msgr. dr. Andriju Anišića, a za ravnatelja Marinka Piukovića. Umjesto dosadašnjeg dopredsjednika Laze Vojnića Hajduka, koji se zbog bolesti povukao s funkcije, za dopredsjednicu je izabrana Ljiljana Dulić.

U Organizacijski odbor Dužijance kao novi članovi imenovani su Lazar Cvijin i Miroslav Kujundžić, umjesto Marinka Prćića i Ljiljane Dulić. Članovi Nadzornog odbora u sastavu: Grgo Kujundžić, Bela Ivković i Joso Anišić ponovno su izabrani na istu funkciju.

Tri jubileja Dužijance

Predstavljen je i program ovogodišnje Dužijance i njezin proračun. Predsjednik Andrija Anišić podsjetio je da je ova godina za Dužijancu jubilarna i da će UBH Dužijanca organizirati proslavu 50. obljetnice od održavanja tzv. prve Gradske Dužijance (1968.) i ujedno 50. obljetnicu stalnog održavanja Takmičenja risara, te 25. obljetnicu zajedničke Dužijance (gradske i crkvene). On je naglasio da je primjer suradnje Grada Subotice i Katoličke Crkve u organizaciji Dužijance nešto što je sigurno jedinstveno u regiji i da mu je žao da se čelnici grada tim povodom do sada još nisu oglasili. No, izrazio je nadu da će se uskoro sastati s gradonačelnikom Bogdanom Labanom te će dogovoriti sve detalje oko proslave navedenih jubileja. Anišić je obavijestio skupštinu da je APV na čelu s predsjednikom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem prihvatila pokroviteljstvo ovogodišnje, jubilarne Dužijance. To pokroviteljstvo dogovoreno je na sastanku predsjednika Aleksandra Vučića s predstavnicima hrvatske zajednice na čelu s Tomislavom Žigmanovim.

Gostovanje u Zagrebu

Drugi značajni projekt u ovoj godini koji očekuje Udrugu jest Dužijanca u Zagrebu. U tijeku su pripreme za taj veliki događaj koji će biti 18. i 19. kolovoza ove godine. Dogovoreno je da 18. kolovoza u 12 sati u Etnografskom muzeju bude otvorenje izložbe Bunjevačko veliko ruvo, a u nedjelju, 19. kolovoza, u 10 sati sveta misa zahvalnica u zagrebačkoj katedrali. Udruga očekuje još potvrdu održavanja kulturno-umjetničkog programa u subotu, 18. kolovoza, u večernjim satima na Trgu bana Josipa Jelačića kao i svečanu povorku u nedjelju poslije mise i predaju kruha gradonačelniku Zagreba na istom trgu.
O ostalim manifestacijama koje se spremaju izvijestio je direktor Marinko Piuković. Od novih manifestacija naveo je svečanu akademiju s dodjelom nagrada i priznanja u povodu proslave jubileja Dužijance (19. 7.), ponovno se u program vraćaju Konjičke utrke Dužijanca (29. 7.), a posebno će biti zanimljiva ovogodišnja izložba S Božjom pomoću koja će biti posvećena risu i Takmičenju risara, a bit će postavljena u elitnom dijelu Gradskog muzeja (od 5. 7.). U program ovogodišnje Dužijance uvrštena je i izložba old-tajmera, koja će biti u Đurđinu (2. 6.). Od predviđenih radionica koje će Udruga organizirati posebno će biti zanimljiva obuka djece i mladih u košenju žita, odnosno risu. Na taj se način želi osigurati budućnost Takmičenja risara, zaključio je Piuković, a istaknuo je još i da je u pripremi novi broj revije Dužijanca, koji će biti posvećen ovogodišnjim jubilejima Dužijance i prošlogodišnjim manifestacijama. On je također izložio i proračun za 2018. godinu koji je, kao i program rada, skupština prihvatila jednoglasno.
Dosadašnji dopredsjednik Lazo Vojnić Hajduk se zahvalio svim članovima Udruge na dosadašnjoj suradnji i radu i ohrabrio ih da nastave raditi s istim entuzijazmom kao i do sada. 
U točki razno vlč. Dražen Dulić izvijestio je o problemima na Etno-salašu u Đurđinu na kojem se srušio dio zabata, a popucali su i neki zidovi. Zaključeno je da se hitno organizira akcija zaštite toga objekta i da se na sigurno sklone svi eksponati dok se salaš ne obnovi.
Na početku skupštine minutom šutnje i molitvom odana je počast dvojici velikih radnika za Dužijancu i u Dužijanci – Vojislavu Sekelju, koji je preminuo 4. svibnja 2017. i Lazaru Barakoviću, koji je preminuo 5. siječnja ove godine.

Izvor: Hrvatska riječ (A. A. / D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima