Etnosalaš „Balažević“ najbolji u Srbiji

Objavljeno: 14.05.2018. Pregleda: 35

etnosalas BalazevicHKPD Matija Gubec iz Tavankuta svoje aktivnosti na polju razvitka seoskog turizma počeo je još 2011. godine kada se uključilo u projekt Bogatstvo različitosti koji je tada raspisao IstarKlaster 21 iz Novoga Sada. Dva najveća brenda Tavankuta – slamarstvo i jabuke, privlače turiste sklone seoskom i privrednom turizmu. Osim toga Tavankućani nude i tradicijsku gastronomiju i dobru zabavu uz tamburaše, uz prezentaciju običaja tijekom godine, kao što su Kraljice, Priskakanje vatre, Dužijanca i dr… Tavankut danas tako ima više od 2.000 turista i oko 800 noćenja godišnje.

Najnovije priznanje Tavankućanima jest dobiveno na natječaju Najboljih 99 u Srbiji u kategoriji seoskih domaćinstava – salaša. Kao najbolji ocijenjen je Etnosalaš Balažević u vlasništvu HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. Natječaj je raspisalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u suradnji s Udruženjem za razvoj turizma i ekologiju, a odnosio se na odabir najboljih u turizmu u različitim kategorijama.
Predsjednik HKPD-a Matija Gubec Ladislav Suknović kaže kako je svako priznanje motivacija više za daljnji rad, ali i priznanje kompletnom timu koji radi i trudi se prikazati i poboljšati turističke potencijale Tavankuta.
„Nitko od nas nije stručnjak na tom polju, stoga se i mi svakodnevno educiramo, pratimo i slijedimo dobre primjere i sugestije koje dobivamo od gostiju, ali i stručnjaka. Osobno sam prezadovoljan kada se osvrnem i pogledam uvjete u kojima smo započinjali, s potencijalima s kojima smo u početku raspolagali, mnoštvo skepticizma koje je vladalo i u najbližim krugovima, mnoštvo kritika o prevelikoj komercijalizaciji i gubitka autentičnosti, mislim da smo opravdali put kojim smo krenuli i s velikim trudom i odricanjima, zajedničkim snagama u lokalnoj zajednici podigli kvalitetu rada te Gubec stavili u vrh kulturnih ali i turističkih udruga. Trenutno planiramo studijsko putovanje u Međimurje, gdje nam domaćini žele pomoći u nadogradnji naše kulturne i turističke ponude. Nastojimo našu ponudu razvijati i po kvaliteti i po sadržaju, u tome nam je svaka sugestija i preporuka dobrodošla. Akcent nam je na kulturnim manifestacijama koje slijede polovicom svibnja i traju cijelo ljeto. Pa nakon kratke ljetne stanke, planiramo s novim idejama oplemeniti i turističku ponudu, ali i rad same udruge“, kaže Suknović.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima