Održana Likovna kolonija u župi Sot

Objavljeno: 11.09.2016. Pregleda: 49

likovna kolonija u sotu 2Nakon Šida i Morovića, i župa Sot bila je ove godine domaćinom Likovne kolonije koju organizira Hrvatsko kulturno društvo Šid. U prelijepom ambijentu na obroncima Fruške gore, pokraj pastoralnog centra u izgradnji u župnom dvorištu svete Katarine, ali i na obali Sotskog jezera, od 2. do 4. rujna, 12 likovnih umjetnika stvaralo je djela koja će ostati za trajnu uspomenu HKD-u Šid. Tema gotovo svih umjetničkih djela bila je prepoznatljivi pejzaž Srijema, a sama organizacija kolonije u blizini novog pastoralnog centra još više je dobila na težini u okviru kulturnog i pastoralnog djelovanja na tim prostorima Srijema, u okviru župe svete Katarine.

Zajednički početak

Suradnja između HKD Šid i HLU Cro art započela je upravo prije četiri godine prilikom organiziranja prve Likovne kolonije u Šidu. Od tada se članovi Cro arta uvijek rado odazivaju i sudjeluju na likovnim kolonijama u župama u šidskoj općini.

„Drago nam je što su četvrti puta zaredom sudionici i članovi likovne udruge Cro art koji su na neki način bili i začetnici ove likovne kolonije”, ističe predsjednik HKD-a Šid Josip Pavlović. „Svi su oduševljeni ambijentom, našli su predivne motive i vjerujem da ih je to motiviralo da naprave i više od dvije slike za relativno kratko vrijeme. Ono što je meni veoma važno kao predsjedniku udruge, jest činjenica da smo ovdje na ovom prostoru gdje slikari stvaraju, ispred budućeg pastoralnog centra koji je započet prije više od godinu dana. Zahvaljujući našem župniku vlč. Nikici Bošnjakoviću, koji je bio inicijator tog projekta i nesebičnom radu župljana i ostalih stanovnika Sota, objekt će biti završen iduće godine. Dobrim odazivom i motiviranošću slikara mi smo ove godine pristupili prodaji slika s prethodne tri kolonije. Sredstva smo utrošili na završetak izgradnje bine u dvorištu crkve Presvetog Srca Isusova i nadam se da će do kraja godine i tajlikovna kolonija u sotu 3 posao biti završen, zahvaljujući upravo slikarima koji su svojim djelima i s te strane omogućili da skupimo znatna financijska sredstva.”

Upoznavanje s poviješću Srijema

Posjet nekoliko krasnih mjesta šidske općine, osim mogućnosti za stvaranjem umjetničkih djela, omogućio je umjetnicima da se upoznaju i s poviješću Srijema.

„Drago mi je da je ponuđena suradnja od prije četiri godine zaživjela i da se osjeća vitalitet ove kolonije”, kaže predsjednik HLU Cro art Josip Horvat.“ To znači da je kolonija dosegla svoj cilj, ona živi i slikari ovdje žele doći. Ja se nadam da će tako biti i ubuduće. Dolazeći u Šid, pa u Morović, a evo danas i u Sot, upoznali smo nešto i iz povijesti Srijema, čuli o stradanju hrvatskog puka u ratnim danima. Drago mi je da slikari stvaraju na prostoru gdje niče pastoralni centar, kako bi dali svoj doprinos, i kako bi ostali mogli vidjeti da nas još uvijek ima. Kroz te slike, rad i druženje, potvrđujemo svoj identitet, te čuvamo kulturnu baštinu naših didova.

Dojmovi sudionika

Prvi puta na ovoj likovnoj koloniji sudjelovala je Cecilija Miler iz Sombora. Njeni radovi na svili, privukli su našu pažnju.

„Rado se odazivam na sve likovne kolonije, a posebno me radosnom čini ako našim slikama možemo nekome pomoći, kao što je i danas slučaj” , kaže ona.

Jedini sudionik iz Hrvatske bio je Anto Nikolić iz Tovarnika.

„Svake godine sudjelujem na kolonijama, ali sam sada prvi puta u Sotu. Morović je prekrasan, a Sot je još ljepši. Tu su obronci Fruške gore, jezero, zaista prelijep ambijent. Nadam se da će slike svih sudionika otići u prave svrhe i da ćemo ovim radom pomoći hrvatskoj udruzi u Šidu.” Dvojicu slikara zatekli smo na obali Sotskog jezera, gdje su s uživanjem u prirodi stvarali svoja djela.

„U Šid dolazim vrlo rado. Ambijent je divan, tu su uvijek ugodni domaćini i uvijek im rado donesem neki rad da ih iznenadim. Već četiri godine dolazim i dolazit ću i dalje, a obalu jezera sam iskoristio da naslikam pejzaž ovog lijepog jezera”, kaže nam Tomislav Marjanović iz Subotice.

„Ambijent je ugodan i prosto izaziva. Ja se inače najviše i bavim Šidom i okolinom i želim ostaviti trag iza sebe i zato uvijek vrlo rado sudjelujem na likovnim kolonijama “, navodi Božidar Stojković iz Šida.

Iako nisu sudjelovali u radu kolonije, svoje radove su u kontekstu pomoći udruzi poslali Ankica Karačić i Ante Karačić koji žive i stvaraju u Njemačkoj. Svim sudionicima kolonije uručene su zahvalnice za sudjelovanje, uz zahvalnost i nadu da će se iduće godine ponovno naći na nekom inspirativnom mjestu gdje će zajedno stvarati i družiti se.

 

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima