Održana manifestacija „Kulturna baština Bunjevaca bez granica“ u Gari

Objavljeno: 06.10.2017. Pregleda: 36

Bunjevci bez granica sl.2Nakon prvog susreta u Tavankutu prošle godine, manifestacija Kulturna baština Bunjevaca bez granica koja za cilj ima okupljanje udruga iz Srbije i Mađarske što njeguju kulturu bunjevačkih Hrvata, ove godine je održana u mađarskom dijelu Bačke. Udruge su se okupile u subotu u Gari, a u organizaciji tamošnje Hrvatske samouprave. Iz tzv. Bajskog trokuta na ovogodišnjem festivalu sudjelovali su: HKC Bunjevačko kolo iz Subotice, HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, UBH Dužijanca, HGU Festival bunjevački pisama i Hrvatska čitaonica iz Subotice te KUD Bunjevačka zlatna grana iz Baje, KUD Rokoko iz Čikerije, KUD Kolo iz Tompe, Bunjevačka izvorna grupa iz Gare i Tamburaški orkestar Bačka iz Gare.

Manifestaciju su otvorili predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i v. d. ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Bunjevci bez granica sl.1Žigmanov te predsjednik garske hrvatske samouprave Martin Kubatov.

Zajednički do očuvanja

„Čestitam na inicijativi tvorcima ovakve predivne manifestacije prija godinu dana, isto tako onima koji su nas okupili danas kako bi sa jedne strane uživali u kulturnoj tradiciji Hrvata Bunjevaca, a s druge strane kako bi se družili a ujedno pokazali svijetu, a i sami sebi da još živimo da još čuvamo naše tradicije, da još postojimo, naš hrvatski jezik i naša kultura. Raduje me što se to poklapa s idejom da smo s čelnicima Hrvata iz Srbije, pri kraju prošle godine sklopili jedan protokol o suradnji. Vjerujem da ćemo tako zajedno još jače moći razvijati naše interese, vjerujem da ćemo moći raditi na svemu onome što će nas održati na ovim prostorima“, izjavio je Ivan Gugan.

„Jedan narod, duga i slavna povijest, povijest velikih postignuća i ostvarenih osobnosti. Ali, i jedan narod s bolnim i tragičnim iskustvima, napose tijekom XX. stoljeća, koji je unatoč nesrećama i pogibelji sačuvao svoj hrvatski nacionalni identitet. Identitet bunjevačkih Hrvata, razdijeljenih u dvije države, danas se, zahvaljujući prošlogodišnjoj inicijativi čelništva HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, ponovno očituje u zajedništvu. To nas sve treba hrabriti, jer mjesta susreta ljudi, napose susreta radi dobrih ciljeva, uvijek rađaju višestrukim plodovima“, izjavio je Tomislav Žigmanov.

Jačanje veza

Bunjevci bez granica sl.3Predsjednik HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta Ladislav Suknović, koje je osmislilo i prvo realiziralo ovu manifestaciju, kaže: „Ideja o ovom festivalu začeta je u Tavankutu na jednom Seminaru bunjevačkog stvaralaštva. Prije pokretanja manifestacije obišli smo sva udruženja i naselja u kojima živi naš puk, kako u Vojvodini tako i u Mađarskoj, kada smo im izložili ideju. Svi su nas prelijepo primili. Nema veće potvrde da je to dobra ideja, nego kada vidimo da su ljudi zadovoljni i da je već drugi festival realiziran, da se okupio ovako veliki broj udruženja bunjevačkih Hrvata, koji rade sa jedne i sa druge strane granice na očuvanju kulture i nacionalnog identiteta. Jer kada se svi obuku u našu bunjevačku nošnju šalje se jedna snažna poruka o zajedništvu Bunjevaca sa obje strane granice.“

Ovogodišnji domaćin Martin Kubatov, predsjednik Hrvatske samouprave Gare nije krio zadovoljstvo zbog pokretanja ove manifestacije ponajprije zbog toga jer su na ovaj način osnažene dosad krhke veze s Hrvatima iz Vojvodine.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Hrvatske državne samouprave i Hrvatske samouprave Bačko-kiškunske županije. Festival u Gari je završen zaključcima kako nas samo suradnja i povezanost može voditi napretku i kvaliteti odnosa. Treći po redu festival Kulturna baština Bunjevaca bez granica bit će održan iduće godine u Subotici u organizaciji HKC-a Bunjevačko kolo.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima