Održana skupština HBKUD-a „Lemeš“

Objavljeno: 15.01.2016. Pregleda: 28

HBKUD Lemes logoPrvi ovogodišnji radni sastanak HBKUD-a Lemeš održan je 9. siječnja 2016. godine, a počeo je godišnjom skupštinom udruge pa je tako pod prvom točkom dnevnog reda jednoglasno izglasano još jedno mandatno povjerenje vodećim ljudima Udruge u trajanju od četiri godine. Udrugu će i dalje u nepromijenjenom sastavu, a drugom mandatu voditi predsjednik Marko Vilić uz dopredsjednicu Tamaru Brkić, dok će Marija Bagi obnašati dužnost tajnice.

Odmah po izboru nastavilo se s analizom i vrjednovanjem protekle godine kao i uspješnosti realiziranih manifestacija. Pročelnici sekcija iznijeli su dojmove i zapažanja nakon čega se poveo razgovor o problemima i predstojećim aktivnostima, raspodjeli ljudskih i materijalnih resursa, definiranju prioriteta, natječajima te općem stanju u Društvu i perspektivama. Još jednom se samo potvrdio davno doneseni zaključak kako veliku poteškoću za Udrugu i otežano funkcioniranje predstavlja manjak financijskih sredstava koji koči realizaciju godišnjeg plana i obim planiranih aktivnosti, dok je s druge strane tu veoma značajna potpora predsjednika Savjeta Mjesne zajednice Aleksandra Vidakovića svim akterima na polju kulturne baštine i nacionalnog identiteta, koji je koncem protekle godine ustupio veliku svlačionicu s novim garderoberima u Domu kulture na uporabu lokalnim kulturno-umjetničkim društvima.

HBKUD Lemeš suočen je sa sveprisutnim trendom odljeva stanovništva, koji ga pogađa kako kroz smanjivanje broja aktivnih članova tako i kroz vidno osiromašenu publiku. Navedene poteškoće bit će samo inicijalna kapisla koja bi trebala donijeti očekivane promjene i poboljšanje u Udrugu što bi se efektivno pokazalo kroz rad sekcija i širenje, ojačavanje spona kulturnog amaterizma i zauzimanja pozicije kulturnog veznika, a svakako da će se umnogome oslanjati na podupiratelje i motivatore nadležnih institucija.

Mnoge manifestacije Udruge, među kojima Marin bal i Pokladno folklorno veče, obilježavanje Markovdana, zatim Dužijance, Memorijal Antun Aladžić, literarni, glazbeni i likovni susreti postali su sastavni dio života lokalnog stanovništva i malog mjesta kakav je Lemeš, ali i vremenom stečeni statusni, prepoznatljivi lemeški simbol u okolici i svakako da ostavljaju snažan dojam na posjetitelje.

Udruga iz godine u godinu bilježi sve veći broj zapaženih gostovanja, posjeta, međunarodnih suradnji i novih aktivnosti lokalnog karaktera (kao organizator ili sudionik), kao i u neizostavnom aktivnom životu vjerske zajednice, moglo se zaključiti sumirajući višesatni sastanak radnog tijela udruge.

Izvor: Hrvatska riječ (Željko Zelić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima