Igranka kraljaca u HKPD-u „Matija Gubec“ u Rumi

Objavljeno: 15.01.2016. Pregleda: 40

Igranka Kraljaca RU2016 2Tradicionalna igranka u povodu blagdana Sveta tri kralja održana je 10. siječnja 2016. godine u prostorijama HKPD-a Matija Gubec u Rumi. Običaji u povodu blagdana Sveta tri kralja karakteristični su za Rumu. Rumljani kažu da takvih običaja gotovo da ni nema u drugim mjestima u Srijemu. A običaj je da se toga dana, kraljci – neoženjeni muškarci, ukrašeni novogodišnjim ukrasima okupe i skupa obiđu kućanstva u Rumi i pjesmom Narodi nam se kralj nebeski, javljaju radosnu vijest o rođenju Isusa Krista. Obitelji koje toga dana kraljce primaju u svoje domove, darivaju ih novcem, kobasicama, vinom i rakijom. Od sakupljenih darova mladi prve naredne subote organiziraju igranku, a običaj je da se od dana Sveta tri kralja pa sve do dana igranke, kraljci svakodnevno okupljaju i druže. Igranka u povodu Sveta tri kralja je tradicionalna; jedna je od najposjećenijih u ovoj hrvatskoj udruzi. Tada se okupi i najveći broj mladih koji su sami organizatori.

Igranka u Rumi je počela tako što su se pogasila svjetla u prostorijama Društva nakon čega su se na sredini okupili kraljci oko bačve vina i pjesmom, otvorili igranku: „Ovaj običaj ima izuzetno dugu tradiciju. Blagdan Sveta tri kralja jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih blagdana za hrvatsku zajednicu u Rumi. U obilježavanju ovog blagdana glavnu ulogu imaju mladi. Pozornost se stavlja na okupljanje mladih koji obilaze domove, navještajući rođenje Isusa Krista. Običaj živi u Rumi od kada postoji i udruga, a vjerujem da vuče korijene i iz nekog ranijeg razdoblja. Običaj vezan za Sveta tri kralja njegovali smo čak i u onim teškim vremenima. Bitno je da običaj živi i da se nastavi tradicija, a vjerujem da će ih naši mladi očuvati“, rekao je tajnik HKPD-a Matija Gubec Nikola Jurca.

Ono što je najljepše, a vezano je za očuvanje ovog običaja jest što se tom prigodom u najvećem broju okupljaju mladi. Druga važna stvar je druženje, a treća što je to prilika da se obiđu domovi svih župljana u Rumi i tako utječe na ponovno povezivanje ljudi u zajednici. Ove godine kraljci su bili pet mladih momaka koji su s ukrašenim šeširima posjećivali domove župljana u Rumi.

Igranka Kraljaca RU2016 1Ovogodišnju titulu vođe kraljaca imao je Goran Galar, najstariji među njima: „Ja već 13 godina pjevam u kraljcima, a prva godina mi je da ih vodim. Ovaj običaj je karakterističan za Rumu na Brijegu i svake godine obiđemo veliki broj kuća i svi nas jako lijepo dočekaju. U kraljcima ne mogu pjevati oženjeni i oni ženidbom gube to pravo, a vođu kraljaca uvijek preuzima najstariji, kako po stažu pjevanja, tako i po broju godina“.

Veseli momci, skupa sa svojim prijateljicama, organizirali su i igranku te večeri kada se okupio veliki broj župljana: „Na ovaj dan uvijek je dobar provod i druženje. Dok idemo po kućama i pjevamo, družimo se i ove godine, iako nas je bilo samo petorica, bilo nam je lijepo. Bilo je i snijega, grudali smo se i uživali na snijegu. Veoma je važno da se ovi običaji očuvaju i prenose s koljena na koljeno, jer se dugi niz godina očuvao i bilo bi šteta da se zaboravi“, kaže Ivan Buzaš kraljac iz Rume.

A nakon osvećenja prostorija i molitve vlč. Ivice Čatića župnika u Rumi, otpočela je prava igranka koja je i ove godine protekla uz ugodno druženje kako mladih, a i nešto starijih Rumljana, koje su uveseljavali Tamburaši s Brijega.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima