I vojvođanski Hrvati na Zimskoj školi hrvatskog folklora HMI u Koprivnici

Objavljeno: 15.01.2016. Pregleda: 34

Zimska skola folk2016 3 mHrvatska matica iseljenika tijekom godine organizira više programa u kojima sudjeluju izvandomovinski Hrvati. Takva je i čuvena Zimska škola hrvatskog folklora koja je održana prvi put u Koprivnici, od 3. do 12. siječnja 2016. godine. Školu je polazilo oko 130 polaznika, a došli su iz SAD-a, Australije, Švicarske, Njemačke, Mađarske, Srbije, Rumunjske, Bosne i Hercegovine te cijele Hrvatske. Otprilike 40 posto sudionika činili su pripadnici iseljeništva i hrvatskih manjina izvan Hrvatske. Trojica polaznika bila su iz Srbije: Antonio Gromilović (HKUD Vladimir Nazor, Sombor) i Andrija Bašić Palković (HKC Bunjevačko kolo, Subotica) koji su bili polaznici u skupini Plesovi, te Augustin Žigmanov (HKPD Matija Gubec, Tavankut) koji je sudjelovao u sekciji Sviranje hrvatskih tradicijskih glazbala.

„Ovo je ulaganje u budućnost“, kaže organizatorica projekta prof. Srebrenka Šeravić iz HMI-ja. „Hrvatska matica iseljenika pokriva troškove za troje polaznika škole iz Srbije. Značajno nam je da i oni sudjeluju u našim projektima. Da je financijska situacija bolja, taj bi broj bio i veći“, dodaje ona.

Zimska skola folk2016 2 mZimska škola u Koprivnici je ponavljanje Ljetne škole folklora iz 2015. koja je obuhvaćala plesove, narodne nošnje, glazbala i običaje panonskog područja, kako u Hrvatskoj (Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, područja Županje i Vinkovaca te Srijema), tako i u susjednim zemljama koje spadaju u isto područje – plesovi Hrvata u Mađarskoj, Vojvodini i Bosanskoj Posavini.

Zimska skola folk2016 1 mGlede baštine Hrvata u Vojvodini, učili su se, već tradicionalno, bunjevački plesovi koje podučava voditelj Škole prof. Andrija Ivančan. Uz praktična plesna, održavaju se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama panonskoga područja, te predavanja o plesnom pismu – kinetografiji i osnovama notnoga pisma.

Ova je škola namijenjena obrazovanju voditelja, ali i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Osnivač Škole, koja je pokrenuta 1963., bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan. Danas, uz voditelja Škole, spomenutog Andriju Ivančana predavanja drže i drugi hrvatski folklorni stručnjaci: Slavica Moslavac, Miroslav Šilić, Nenad Sudar, Ratko Poznić, Mišo Šarošac, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bün, Siniša Leopold i Vjekoslav Martinić.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)
Fotografije: Marko Posavec

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima