Održana umjetnička kolonija „Panon-Subotica 2017“.

Objavljeno: 04.07.2017. Pregleda: 33

Panon Subotica kolonija sl.1Okupivši 25-ero amaterskih slikara, od kojih sedmero gostujućih iz Hrvatske i Mađarske, u Subotici je protekloga vikenda održana, šesta po redu, umjetnička kolonija pod nazivom Panon-Subotica. Riječ je o koloniji koja okuplja članove triju udruga iz triju država – Hrvatske likovne udruge Croart (Subotica), Bel-arta (Belišće) te od ove godine službeno i Pannon Arta (Dušnok). Kao domaćini, Subotičani su otvorili ovogodišnji tripartitni susret, a tijekom ljeta uslijedit će kolonije istoga naziva u Dušnoku te Belišću.

Kolonija Panon-Subotica održana je u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koje, iako u blizini važne gradske prometnice, odiše mirom i prirodnim ozračjem. Za sudionike i prijatelje Panon Subotica kolonija sl.2kolonije u nedjelju popodne priređena je prigodna izložba nastalih djela.

„U skladu s nazivom kolonije, na radovima prevladavaju pejzaži ili motivi panonskog podneblja“, kazao je povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. „Ima i radova koji naginju apstrakciji i drugim slikarskim usmjerenjima. Osnovni cilj svake kolonije je nastanak novih umjetničkih djela, ali tu su i drugi ciljevi: povezivanje slikara, razmjena iskustava, umrežavanje udruga iz kojih dolaze“.

Predsjednik udruge iz Belišća Ivan Vajda ističe važnost suradnje, napominjući kako slikarstvo ne poznaje jezične i druge barijere.

„Sedam godina surađujemo, družimo se, razmjenjujemo iskustva iz polja likovne kulture. Učimo jedni od drugih, ovo je iskustvo koje nas oplemenjuje“, kaže Vajda.

Od ove godine i službeno, trojnoj manifestaciji kao prekogranični partner pridružuje se udruga Pannon Art iz Dušnoka, sela na jugu Mađarske, u kojem živi i manja zajednica Hrvata.

„Kolonija u Subotici je odlično organizirana, zahvaljujemo organizatorima na svemu. Prvi put smo ovdje ali ne i posljednji. Kolonija kod nas u Dušnoku bit će održana uskoro, 1. i 2. srpnja“, kaže Lajos Viczay, dopredsjednik udruge Pannon Art.

Predstavnici triju udruga izražavaju nadu da će njihova suradnja biti nastavljena i ubuduće.

„Vjerujem da ovim ali i drugim našim programima obogaćujemo likovnu i kulturnu scenu vojvođanskih Hrvata, ali i grada Subotice. Nadam se da gosti iz našega grada odlaze s lijepim dojmovima“, kaže Josip Horvat, predsjednik udruge Croart.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima