Održani X. „Gupčev bal“ u Tavankutu, „Žedničko prelo“ i „Đurđinsko prelo“

Objavljeno: 08.03.2018. Pregleda: 45

X. gupcev balTradicionalno pokladno okupljanje Gupčev bal jubilarni, deseti je put organiziralo Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta. Gupčev bal manifestacija je ove udruge koja se veže i uz dan tavankutske škole, a koji se slavi 9. veljače na dan Seljačke bune.

Gupčev bal zaista jest skup, druženje i zajedništvo. Da je bal postao atrakcija dokazuje i to da su sve karte bile rasprodane u vremenu od dva tjedna. Za dobru zabavu gostiju pobrinuli su se dobri domaćini kao i tamburaški sastavi Biseri i Ruže, koji su goste zabavljali do ranih jutarnjih sati.

 

 

 

 

zednicko preloŽedničko prelo

Mjesna rimokatolička župa svetog Marka evanđeliste organizirala je 10. jubilarno Žedničko prelo u subotu, 10. veljače. Prelo je održano u Sali kod Zvonka, a za dobar ugođaj pobrinuo se ansambl San. I ove godine za prelo se tražila karta više, a osim večere i glazbe domaćini su za goste pripremili kratak igrokaz, maskirana djeca su prodefilirala po dvorani a bila je osigurana i tombola za svakoga. „Mi prelo organiziramo po uzoru na nekadašnja obiteljska prela i trudimo se da nam svaki gost ode kući s darom u ruci. Ove godine smo to uspjeli zahvaljujući brojnim sponzorima“, kaže jedna od organizatorica Ljubica Vukov.
Kako dolikuje svakom prelu, i ovdje je bio izbor za najlipču prelju. Najviše glasova dobila je Ana Maria Dožai koja je ponijela titulu najlipče prelje, za njezinu prvu pratilju proglašena je Tamara Bukvić, a za drugu Marija Gabrić.

 

djurdjinsko preloĐurđinsko prelo

Pokladno druženje Đurđinsko prelo organiziralo je Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Đurđin u nedjelju, 11. veljače, u župnoj dvorani crkve sv. Josipa Radnika.
Prelo je započelo preljskom himnom Kolo igra, tamburica svira koju je otpjevala Josipa Horvacki uz pratnju tamburaša iz Đurđina pod ravnanjem Nevene Orčić. U prigodnom programu predstavili su se gosti folklorne sekcije Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo ogranka iz Žednika, a djeca iz Đurđina predstavila su se pjesmom i igrokazom što je i ove godine s njima uvježbala Vera Dulić.
Kao što dolikuje svakom prelu, prelje iz Đurđina i Žednika predstavile su bunjevačke nošnje, a druženje je nakon programa nastavljeno uz fanke i zvuke tambure.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D. i J. D. B.)

Obaveštenje o kolačićima