Maskenbali u Šidu i Novom Slankamenu

Objavljeno: 08.03.2018. Pregleda: 37

maskenbal u SiduSa željom da ožive pokladne običaje Mačkare (ili Kurjače kako su ih nekada zvali stanovnici Gibarca) i članovi HKD Šid već drugu godinu za redom organiziraju ovu manifestaciju u prostorijama svoje udruge. Ovu ideju s radošću su prihvatili najmlađi, a inicijativa je potekla od profesorice hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture Ane Hodak i voditeljice mlađe folklorne skupine Helene Čanji-Uram, koje su imale želju da u ovu lijepu manifestaciju uključe svoje učenike i članove udruge iz Šida, Sota i Batrovaca.

Obučeni u raznobojne maske, u zanimljive kreacije svojih roditelja, baka i djedova, najmlađi sudionici okupili su se u petak, 9. veljače u prostorijama Društva gdje su ponosno paradirali u svojim kostimima. Organizaciju Mačkara sa zadovoljsvom su podržale i članice sekcije Šokice, koje su i ove godine, za tu prigodu pripremile krafne, slane kifle i kolače, baš kao nekada kada su Mačkare bile tradicionalno događanje u ovom dijelu Srijema. Kako su nam rekle, poklade su se u Sotu, Gibarcu, Batrovcima i Kukujevcima, masovno obilježavale u ovo pokladno vrijeme a trajale su tri dana tijekom kojih su se mladi oblačili u raznobojne kostime (Kurjače). Djevojke su se oblačile u muška, muškarci u ženska odijela i tako su šetali kroz selo i obilazili kućanstva u kojima su dobijali darove. Ova manifestacija podsjećanje je upravo na ta lijepa vremena, ali je i prilika da se ovi lijepi pokladni običaji prenesu i na najmlađe.
Novi Slankamenmaskenbal u Novom Slankamenu

Pokladni običaji Mačkare, nakon male stanke, oživjele su i u Novom Slankamenu. Ove godine HKPD Stjepan Radić organiziralo je u prostorijama svog Društva maskenbal, na veliko zadovoljstvo i sreću najmlađih, ali i starijih mještana. Duga je tradicija pokladnih običaja i u ovom mjestu, a maskenbal se u prostorijama ove udruge organizirao dugi niz godina. Nakon stanke od dvije godine, na prijedlog mladih iz Novog Slankamena, koji su izrazili želju da se uključe u rad Društva, ponovno je organizirana ova manifestacija.
„Mačkare, pokladni običaji, održavaju se u svim susjednim mjestima tako da smo i mi mladi iz Novog Slankamena odlučili da obnovimo tu lijepu tradiciju i običaje. Nas nekoliko mladih se skupilo i odlučili smo ponovno organizirati ovu manifestaciju, kako bi očuvali naše običaje zajedno sa svim stanovnicima u selu. Drago nam je što se odazvao veliki broj ljudi i djece kako iz našeg tako i iz okolnih mjesta, što nam daje samo dodatni poticaj da i ubuduće organiziramo kako ovu tako i druge manifestacije. Uočljivo je da kultura našeg naroda polako izumire i mi mladi ćemo uraditi sve da se to ne desi na ovim prostorima Srijema“, kaže član udruge i jedan od glavnih organizatora Maskenbala Darko Peka.
Koliko su u tome uspjeli, najbolje se moglo vidjeti po osmjesima na licima sudionika, kako mladih tako i onih nešto starijih, koji su u raznoraznim maštovitim maskama došli sudjelovati, proveseliti se i uživati. Najkreativnijim maskama, uručene su vrijedne nagrade i čestitke, a organizatori su zaželjeli da se u još većem broju na maskenbalu okupe i iduće godine.

Maskenbali širom Srijema

U veseloj atmosferi, maskenbali su održani i u drugim mjestima u Srijemu: u Rumi, Srijemskoj Mitrovici i Nikincima. HKPD Matija Gubec iz Rume, već tradicionalno je u prostorijama svoje udruge u subotu 10. veljače organizirao maskenbal, a najveći broj sudionika bili su najmlađi koji su i ove kao i prethodnih godina privlačili pažnju posjetitelja, svojim maštovitim i raznolikim kreacijama. A veselo je i ovoga puta bilo i u Hrvatskom domu u Srijemskoj Mitrovici gdje je HKC Srijem – Hrvatski dom također organizirao maskenbal, kao i u Nikincima u prostorijama Mađarskog kulturno umjetničkog društva Petõfi Sándor koji svake godine zajedno sa župom organizira ovu lijepu manifestaciju. Najmaštovitije kreacije nagrađene su prigodnim darovima.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Obaveštenje o kolačićima