Razgovor s Miloradom Stojnićem, predsjednikom HKPD-a „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Berega

Objavljeno: 08.03.2018. Pregleda: 47

Milorad StojnicZa HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega 2017. godina bila je godina koja će ostati upaćmena po mnogobrojnim gostovanjima.
„Na našem popisu su čak 42 gostovanja Udruge ili njezinih predstavnika. Gostovali smo na manifestacijama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Austriji. To znači da smo skoro svakog tjedna bili negdje na putu. Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Zimsko sprimanje u Antinu manifestacije su na kojima smo imali naše predstavnike. Bili smo gosti u Dubravama kod Zagreba, Šaptinovcima, zahvaljujući suradnji s KUD-om Sarvaš predstavili smo se i u Beču. Teško je pobrojati sva naša gostovanja i nastupe...

U prošloj godini organizirali smo sve naše tradicionalne manifestacije. To je bila važna godina jer smo u njoj obilježili 90 godina rada hrvatske udruge u Beregu. Tu obljetnicu obilježili smo tijekom smotre tamburaša Mikini dani. Održali smo prošle godine i Šokačko prelo, program za djecu U susret Svetom Nikoli, sudjelovali smo na zajedničkoj manifestaciji svih šokačkih udruga Šokci i baština, na natječajima folklornih društava...“, kaže predsjednik HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega Milorad Stojnić.
Planovi za 2018. godinu?
Jedan od planova smo realizirali, a to je kupnja opaklije. Želja nam je bila nošnju obogatiti i ovim dijelom tradicijske odjeće i uspjeli smo u tome, a dio sredstava dobili smo na natječaju HNV-a. Plan i želja nam je da kupimo jednu staru šokačku kuću u Beregu koja bi bila vlasništvo Udruge i koja bi zapravo bila šokačka kuća opremljena onako kako su nekada uređene i opremljene bile kuće u selu. To jeste možda ambiciozan plan, s obzirom na sredstva potrebna za to, ali mi se nadamo da ćemo uspjeti osigurati i potporu i pomoć i da će se ova naša ideja i realizirati. Planiramo ove godine i organiziranje književnih programa posvećenih Anti Jakšiću, hrvatskom književniku rodom iz Berega. Naravno, tu su i naše redovite manifestacije, a jedna od njih je i naše prelo koje je održano u subotu. Nakon prela slijede pripreme za Mikine dane.
Koliko aktivnih članova udruga ima?
Ako pod aktivnim članovima podrazumijevamo one koji redovito idu na gostovanja, sudjeluju na našim nastupima i oblače se u nošnju, onda HKPD Silvije Strahimir Kranjčević ima tridesetak članova. Ali svoj prinos radu udruge daje mnogo više njih. Pomažu kada treba nešto urediti, pripremiti, financirati ili pomoći na neki drugi način i ako tako gledamo za Kranjčević je vezano osamdesetak osoba. Od onih najmlađih predškolaca do osamdesetogodišnjaka. Zahvaljujući njima mnogo toga uspijevamo uraditi sami bez dodatnih troškova, koje ionako ne bismo mogli platiti. Bereg je malo selo, odlaze mladi ljudi, odlaze obitelji i osjećamo to i mi u Udruzi.
U najkraćem, koji su najveći problemi s kojima se Udruga suočava u radu?
Već sam kazao da i mi, kao i druga sela i druge udruge, imamo problema što ljudi odlaze. Često se događa da je po nekoliko žena odsutno, jer rade kao njegovateljice u Njemačkoj i onda nam je problem sakupiti dovoljno članova za nastupe i gostovanja. Naravno, problem su i sredstva i do sada najveću potporu imali smo od Veleposlanstva Hrvatske i Grada Sombora i naravno našeg župnika Davora Kovačevića. Mi jesmo malo selo, uz samu granicu, ali bi nam bilo drago da znamo da u svom radu imamo potporu HNV-a, ne mislim ovoga puta materijalnu, već kroz prisustvo dužnosnika HNV-a na našim manifestacijama.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima