Održano 85. „Veliko bunjevačko-šokačko prelo“ u Somboru

Objavljeno: 16.04.2019. Pregleda: 31

prelo somborPokladno vrijeme je vrijeme preljskih okupljanja. Onih koja su se, od nekadašnjih okupljanja po salašima pretvorila u javne proslave s večerom i glazbom, plesom i veseljem koje traje dok ne posustanu i oni najizdržljiviji. I što onda napisati? Kako prirediti novinarski tekst, a ne ponoviti ono napisano za prijašnja prela? Kako izbjeći one stereotipe – program je vodio taj i taj, gostima Prela se obratio taj i taj i bilo je lijepo i veselo? Htjela sam to preduprijediti, pa sam za ovogodišnje Prelo napravila svoju strategiju – potražit ću neke zanimljive goste prela i kroz njihovu priču ispričati i priču o 85. Velikom bunjevačko prelu. Je li strategija bila dobra ili mi se jednostavno posrećilo, tek bili su ti razgovori ugodni, a priče zanimljive.

Povratak korijenima

Samo zbog Prela u Nazoru iz Budimpešte je doputovao odvjetnik Tamás Matarits, a razlog su njegovi hrvatski korijeni za kojima je tragao i koje je našao u Somboru i okolici prije desetak godina.
„Ja sam Mađar hrvatskog podrijetla, a moj pradjed bio je Hrvat Bunjevac iz Sombora. Oženio je Mađaricu, a kako je umro sa samo 26 godina izgubili smo vezu s hrvatskim dijelom obitelji. Mene su uvijek interesirali ti naši hrvatski korijeni, ali presudio je jedan san prije 13 godina. U tom snu šetao sam grobljem i na njemu vidio mnoge spomenike obitelji Matarić. Tada sam odlučio istražiti obiteljsko stablo i uz pomoć Ferenca Brauna iz Bezdana doznao tko su moji preci, moji rođaci. Da bih mogao s njima razgovarati, naučio sam i hrvatski i godišnje u Sombor dođem nekoliko puta“, kaže Matarits, koji je na prelo doveo i svog prijatelja, odvjetnika iz Varšave.
Na Prelu sam srela još jednog zanimljivog gosta, ali za razliku od prethodnog, škrtog na riječima. Za novine nije htio razgovarati, a iz onoga što je rekao tijekom našeg neslužbenog razgovora uspjela sam doznati da je iz Čapljine došao u Novi Sad, jer radi na otvorenju jedne tvrtke iz IT sektora. Želja mu je upoznati Hrvate koji žive ovdje, pa je tako bio na Prelu u Subotici, a kada je u Hrvatskoj riječi pročitao najavu za prelo u Nazoru odlučio je doći i do Sombora. Mnogo pričljiviji bili su gosti iz Vinkovaca, kojima je ovo bio drugi dolazak na Prelo.
„Upoznali smo prijatelje prošle godine u Subotici, pa su nas oni nagovorili da dođemo i na somborsko Prelo. Svidjelo nam se i evo nas opet skupa u Somboru“, kaže Stjepan Šporčić i već sada najavljuje da će njegovo društvo doći i sljedeće godine na Nazorovo Prelo. Među gostima iz Hrvatske bili su i članovi KUD-a Orljava iz Pleternice. Nisu sudjelovali u programu već su jednostavno željeli biti gosti Prela u Somboru.
„Surađujemo s Nazorom, ali na Prelu još nismo bili. Malo je ovo drugačije od naših smotri folklora. Mogu reći da mi također plešemo bunjevačke plesove, ali je prekrasno vidjeti kako to rade izvorni Hrvati Bunjevci«, kazao je predsjednik KUD-a Orljava Goran Kovačević.

Među svojima

Među gostima i poznato lice Goran Ivanović Lac, ali ovoga puta ne kao autor emisija u kojima su sudjelovali i vojvođanski Hrvati, već u ulozi dužnosnika Osječko-baranjske županije.
„Ostvarili smo dobru suradnju s udrugama u Bačkoj. Nije toliko važan novac, koliko suradnja udruga, razmjena gostovanja. Ta suradnja s našim Hrvatima u Bačkoj može unaprijediti njihov život, a nama pružiti zadovoljstvo da smo uspjeli pomoći Hrvatima izvan granica Hrvatske“, kaže Ivanović.
On je istaknuo da postoje i druge mogućnosti suradnje, ali na tome tek treba raditi.
„Hrvatska je članica Europske unije i sigurno da naša iskustva mogu puno pomoći. Uostalom, to je obećao i župan prilikom susreta s udrugama iz ovog dijela Bačke. Mi želimo da u projektima prekogranične suradnje bude ugrađena i komponenta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Kroz te prekogranične projekte mora se poboljšati materijalni status naših udruga“, kaže Ivanović.
„Zadovoljni smo što se okupilo ovoliko svita, a naročito nam je drago što su nam došli prijatelji iz Hrvatske, Mađarske, pa čuli ste čak i iz Poljske. Došli su i dužnosnici Veleposlanstva, konzulata iz Subotice i Mostara, predstavnici HNV-a, udruga, ali mi smo se dogovorili da ovo bude Prelo na kome ćemo svi biti glavni gosti“, kazao je predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić.
A preljskog slavlja nema bez dobre glazbe. Ovoga puta tu zadaću imali su somborski tamburaši – Tamburaški sastav Mesečina. I već su dobili angažman za naredno Prelo. I nešto posebno: na Prelu se čulo i nekoliko pjesama u izvođenju opernog pjevača iz Osijeka Vlaha Ljutića. A da se domaćini ne uvrijede, dodat ću još da su u programu sudjelovali Nazorovi glumci i folkloraši, a svi gosti Prela na dar su dobili novi broj Miroljuba.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima