Šokadija na „Sonćanskim divanima“ u Dalju

Objavljeno: 12.12.2014. Pregleda: 31

Sokadija Dalj 2014-1-mKulturno prosvjetna zajednica Hrvata „Šokadija“ iz Sonte gostovala je 29. studenog 2014. godine, u Dalju, Republika Hrvatska, na novoutemeljenoj manifestaciji „Sonćanski divani“, organiziranoj prvi put u velikoj dvorani krčme „Stari mlin“ na obali Dunava. Vlasnik ovoga ugostiteljskog kompleksa je Marko Đurkov, podrijetlom je iz Sonte. Spoj turističkih ambicija, obiteljske perspektive glede lokacije i djelatnosti s jedne i zov korijena s druge strane, nagnali su ga na pokušaj utemeljenja ove manifestacije.

Sokadija Dalj 2014-2-m„Sonćanski divani“ su u „Stari mlin“ doveli „Šokadiju“ i dvadesetak današnjih žitelja Sonte, a okupio se i veći broj Sonćana koji su se tijekom ratnih devedesetih iselili na prostore Slavonije i Baranje, te njihovih potomaka.

U prigodnom kulturno–zabavnom programu sudjelovali su folkloraši i tamburaši „Šokadije“, članice HKUD–a „Stjepan Penić“ iz Dalja, te umjetnici riječi pisane starinskom šokačkom ikavicom – Ivan Andrašić i Ruža Silađev iz Sonte.

Sokadija Dalj 2014-3-mNakon himne Hrvatske i minute šutnje za poginule Sonćane, goste je pozdravio i program najavio prof. Josip Mihaljev, kako je u šali sebe nazvao, predstavnik sonćanske dijaspore. „Raduje me što vas vidim u ovom broju. Iako nas Dunav razdvaja od rodnog sela, ova večer mi govori da bi upravo mi trebali biti jedan od mostova koji će ubuduće spajati matičnu i domicilnu državu“, rekao je Mihaljev i prepustio mikrofon predsjedniku „Šokadije“ prof. Zvonku Tadijanu.

Sokadija Dalj 2014-4-mTadijan je pozdravio sve nazočne, predstavio im udrugu iz Sonte, zahvalio organizatoru na ovom pozivu, a potom su se dvoranom prosuli zvuci svečane pjesme „Šokadija“ autorice Božane Vidaković, od 2008. godine himne podunavskih Šokaca. Nazočni su je saslušali u tišini, a po završetku pozdravili burnim pljeskom, kao i stihove pjesme „Faljen Isus, moja Šokadijo“, autora Ivana Andrašića. Folkloraši su potom izveli splet šokačkih pjesama i igara, a s njima je pjevao i veliki dio nazočnih. Nastupile su i cure iz „Stjepana Penića“ spletom lokalnih plesova, a potom je uslijedio novi udar na emocije. Službeni program završila je autorica knjiga pripovjedaka „Divani iz Sonte“ i „Šokica pripovida“ Ruža Silađev čitanjem jedne od njih, „Brat, jel golupčje srce“.

Druženje je nastavljeno do duboko u noć uz TS „Sanjalice“.

Tekst i fotografije: Hrvatska riječ (K. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima