Godišnji koncert Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“

Objavljeno: 13.12.2014. Pregleda: 37

God koncertHGU2014-1Svečana vijećnica Gradske kuće u Subotici, 30. studenoga 2014. godine bila je ispunjena do posljednjeg mjesta kada je održan godišnji koncert Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“. Osim dječjeg tamburaškog orkestra i velikog festivalskog orkestra, Subotičanima se predstavila i operna pjevačica Tajana Tikvicki Raj iz Njemačke.

Na ovogodišnjem koncertu, prema riječima dopredsjednika udruge Vojislava Temunovića, prikazan je cjelogodišnji rad udruge. Prikazali smo što se ove godine radilo. Sudjelovali smo na nekoliko natjecanja gdje smo osvajali nagrade i priznanja, a dio toga repertoara je izveden i večeras. Također smo prikazali i dio klasičnog programa koji je stalno na našem repertoaru pored osnovnih djelatnosti kao što su Festival bunjevački pisama i Smotra dječjih pjevača i zborova, kazao je Vojislav Temunović.

Ove godine imali smo priliku surađivati s opernom pjevačicom Tajanom Tikvicki Raj i napraviti jedan koncert klasične glazbe i opernih arija. Zadovoljni smo kako je koncert prošao, za nas kao Hrvatsku glazbenu udrugu, ovo je bio veliki izazov, vjerujem i za Tajanu, a za publiku nadam se uživanje“, dodao je Temunović.

God koncertHGU2014-2I ovoga puta orkestre je uvježbala i njima dirigirala prof. Mira Temunović. Zadovoljstvo nije skrivala ni Tajana Tikvicki koja je rekla da je oduševljena kako je koncert prošao i kako je orkestar svirao, napominjući da se ne smije zaboraviti da u orkestru sviraju mladi ljudi koji se glazbom ne bave profesionalno. „Vijećnica Gradske kuće je raj za glas naglasila je Tajana i dodala da joj je bilo zadovoljstvo pjevati.

„Već nakon prve probe vidjela sam da će sve biti dobro, da se moj glas uklopio u tamburaški orkestar. Nadam se da ćemo i nadalje surađivati, bilo u Subotici ili u Njemačkoj, rekla je Tajana, koja se svog honorara i putnih troškova odrekla za dobrobit Dječjeg tamburaškog orkestra i nabavu novih instrumenata.

Za ovaj nastup kaže da je to njezin mali doprinos svojim korijenima i ljudima koji ovdje žive. „Zahvalna sam i sretna što je došao moment kada će se ispuniti moja želja da pjevam u Subotici s tamburaškim orkestrom.“

Nosač zvuka s Festivala
Koncem mjeseca studenoga 2014. godine izašao je i novi CD s XIV. Festivala bunjevački pisama na kome se nalaze sve pjesme koje su izvedene na Festivalu. CD se može nabaviti u Suvenirnici ispod Gradske kuće u Subotici, kao i na telefon: 060/016-11-67.

Među brojnom publikom našla se i Sanela Mitrović, operna pjevačica iz Novog Sada koja je za naš list rekla: Uživala sam na ovome koncertu. Tajana je vrsna pjevačica i kao kolegica iz struke mogu reći da izuzetno vlada kao mezzosopran svim svojim glasom, zaista smo uživali i voljela bih kada bi ovakvih koncerata bilo puno više i u Subotici, ali i u Novom Sadu, gdje ne raspolažemo s tolikim materijalom. Spoj tambure i opernih arija je divan. Tambura je izuzetan instrument i orkestar može vrlo profesionalno provesti kompletnu partituru svojim instrumentima, to zaista treba njegovati.“

Podsjetimo, Tajana Tikvicki Raj mezzosopranistica, rođena je Nürnbergu u Njemačkoj gdje su njezini roditelji, inače Subotičani pronašli svoju egzistenciju. Tajana je radila u državnoj operi u Hannoveru, a potom u Stuttgartu i Münchenu. Trenutačno je slobodna umjetnica i svoju želju da pjeva u Subotici s tamburaškim orkestrom i klasičnim pjevanim repertoarom je ovim koncertom i ostvarila.

Tekst: Hrvatska riječ (Ž. Vukov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 33. uskrsni koncert u Subotici
  • Dalmatinske večeri
  • Dalmatinske večeri - 2. dan
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Noć muzeja u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima