U Vrdniku proslavljen blagdan Svete Barbare

Objavljeno: 13.12.2014. Pregleda: 51

Sv.Barbara Vrdnik2014-2U Vrdniku je 4. prosinca 2014. godine svečano obilježen blagdan Svete Barbare, zaštitnice rudara kao i 210. godišnjica od otvorenja rudarskog bazena u tom mjestu. Svečanost je počela misnim slavljem u kapeli posvećenoj svetoj Barbari, koju je predvodio srijemski biskup mons. Đuro Gašparević u zajedništvu sa župnikom filijale Vrdnik, domaćinom vlč. Blažom Zmajićem i župnikom u Zemunu vlč. Jozom Dusparom. Ovaj dan je za Vrdničane događaj od velikog značaja, s obzirom na to da je u ovom mjestu zastupljeno 19 nacionalnosti, koji svi skupa štuju ovu sveticu.

U Vrdniku se u bližoj povijesti slavio blagdan Svetog Nikole Tavelića da bi se od 1993. godine na inicijativu sadašnjeg župnika, ponovno počeo slaviti blagdan Svete Barbare. Cijela povijest vezana za samu kapelu svete Barbare, dopire u XIII. stoljeće kada se spominju Paulini. Tuda je nekada prolazila turska, srpska i ugarska vojska i samostan se spominje još daleke 1804. godine kada je i otvoren rudnik u Vrdniku i kada je na ovim prostorima živjelo 37 nacija. Ova današnja kapelica je bila sanatorij, lječilište rudara i sveta misa se tada služila u jednom dijelu škole u Vrdniku. Zatvaranjem rudnika 1969. godine, taj objekt je darovan Crkvi te je preuređen u kapelu. Kapelica je obnovljena 1993. godine i ponovno se vratila proslava blagdana Svete Barbare. Od tada se na ovaj blagdan zaštitnice rudara u kapelici okupe predstavnici svih nacija. Drago mi je što je i danas tako, što su i danas pored predstavnika katoličke, pravoslavne i islamske zajednice, bili nazočni i predstavnici svih razina vlasti, istaknuo je vlč. Zmajić.

Sv.Barbara Vrdnik2014-1Priča se da je nekada na proslavi tog dana u Vrdniku svirala rudarska limena glazba koja se kretala ulicama Vrdnika i pozivala na svetu misu gdje je također svirala. Ovaj dan je ujedno i podsjećanje na pokojne rudare: Ovaj dan je veliki događaj i veliki datum – 210 godina od kako se slavi početak rudarstva u ovom kraju. Zato smo i danas na svetoj misi iskoristili priliku, da molimo pred Gospodinom za sve pokojne rudare kojima je sveta Barbara njihova zaštitnica, pomagala u radu. Isto tako zadovoljstvo mi je što su na svetoj misi bili nazočni i vjernici svih vjeroispovijesti, rekao je srijemski biskup mons. Gašparović.

Pored vjernika svih vjeroispovijesti, ove godine su na svečanosti prisustvovali predstavnici pokrajinske vlasti, predstavnici Konzulata Republike Hrvatske u Subotici i sam konzul Dragan Đurić, predstavnici hrvatskih udruga iz Srijema, a u kulturno umjetničkom dijelu proslave pored domaćina i tamburaškog orkestra Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Tomislav“ iz Golubinaca, predstavili su se i gosti iz Republike Hrvatske i Srpsko pjevačko društvo „Javor“ iz Vukovara.

Sv.Barbara Vrdnik2014-3Prema riječima predsjednika Hrvatske udruge „Sveta Barbara“ iz Vrdnika, Ivana Karačića, ova suradnja traje već duže vrijeme, a gosti iz Vukovara su po drugi puta u Vrdniku: Zahvalio bih svim gostima što su se odazvali pozivu i posebno mi je drago što su se odazvali dužnosnici iz Pokrajine kako bi prisustvovali svečanoj akademiji povodom proslave rudarstva u ovom kraju. Hrvati su most suradnje i zato mi je drago što su s nama danas gosti manjinske zajednice iz Vukovara i mislim da je to avangarda ispred vremena. Nadam se da će se prekogranična suradnja nastaviti i produbiti u narednom periodu i da ćemo uskoro realizirati jedan vrlo važan projekt prekogranične suradnje, izjavio je Ivan Karačić.

Isto mišljenje dijele i gosti iz Vukovara: Naše društvo postoji 145 godina i došli smo ovdje već drugi put zaredom, kako bismo upotpunili svečanost povodom obilježavanja ovog blagdana. Naše društvo okuplja ljude svih nacionalnosti i uvijek je u njemu bilo i predstavnika Mađara, Hrvata, Nijemaca i svi su uvijek dobrodošli. Za suradnju s udrugom iz Vrdnika, mogu reći samo riječi hvale. Ta suradnja nam puno znači i rezultira jednim izuzetno dobrim odnosom, rekao je Vlada Manojlović, tajnik vukovarskog Srpskog društva „Javor“.

Sv.Barbara Vrdnik2014-4Suradnja dviju manjinskih zajednica je vrijedna hvale, a to je potvrdio i predstavnik državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Zeba: Ova suradnja dvaju manjinskih društava je vrijedna svake pohvale i poticajno je, jer oni se najbolje razumiju. Hrvatska manjina koja živi ovdje, najbolje će razumjeti srpsku manjinu koja živi u Republici Hrvatskoj. Kroz razmjenu njihovih iskustava, sigurno će se dogoditi izvjesni pomaci. U našem Uredu razgovaramo o oblicima suradnje i kroz financiranje konkretnih projekata za pomoć hrvatskih udruga u Srbiji, inzistiramo na razmjeni iskustava kako na kulturnom, tradicijskom, tako i na svakom drugom području, istaknuo je Ivan Zeba.

Značaj ovakvih manifestacija naglasili su i predstavnici pokrajinske Vlade. Važno je da uspijevamo graditi jedno moderno europsko društvo. Kada na ovakvu proslavu hrvatske zajednice u Vojvodini dođu gosti iz srpske zajednice iz Republike Hrvatske, to je pozitivan iskorak koji se ne podudara s trendom zahlađenja odnosa Srbije i Hrvatske čiji smo trenutno svjedoci. Pored toga, vjerujem da je ovo samo jedan od simbola koji bi se kasnije mogao iskoristiti u sve boljoj prekograničnoj suradnji, koja je financirana od strane EU, što samo znači da zajedno gradimo društvo koje će živjeti u miru i koje će imati ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta s obiju strana, bez obzira kojoj nacionalnoj zajednici pripadamo, istaknuo je pokrajinski tajnik za međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

Svečanu akademiju organiziralo je Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Sveta Barbara“ iz Vrdnika, koje je na ovaj način pokazalo od kolikog značaja je za nju prekogranična suradnja, kao i bliže povezivanje Vukovarske i Iriške općine u budućnosti, a kako nagovještavaju, uskoro će plod te suradnje biti konkretan zajednički projekt.

Tekst i fotografije: Hrvatska riječ (Suzana Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima