Olga Šram: Ovogodišnja izložba likovne kolonije „Bunarić“, jedna od najboljih do sada

Objavljeno: 21.09.2011. Pregleda: 50

Osamdeset i pet djela 28 slikara gostiju, te 27 članova likovnog odjela HKC „Bunjevačko kolo", rezultat je XV. Međunarodne likovne kolonije „Bunarić 2011.", održane od 17. do 20. kolovoza, kada je i svečano zatvorena u dvorištu Kola. Nastavljajući tradiciju okupljanja likovnih stvaralaca, umjetnici su tijekom četiri dana stvarali u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra, na Paliću kod Tenis kluba i u Atriju Hotela „Galleria", a osim slika u raznim tehnikama i na razne teme, iza njih će ove godine ostati i jedan rad - duborez u orahovini, pod nazivom „Čutura", jedinstven po tematici posvećenoj 100. obljetnici Dužijance.

Ističući, prilikom svečanosti zatvaranja, kako je Subotica sredina s bogatom kulturnom tradicijom i na planu likovnog i umjetničkog izražavanja, ravnateljica Moderne galerije „Likovni susret" Olga Šram je rekla kako se u tom kontekstu često spominju i umjetničke kolonije koje imaju duboku i daleku tradiciju u Vojvodini. Ovogodišnja izložba kolonije „Bunarić", je, prema njezinom mišljenju, jedna od najboljih.

„Mislim da je ovo jedna od najboljih izložbi od dosadašnjih kolonija, gdje nemamo onih radova koji su napravljeni napamet, na brzinu, nemarno i onako s pola volje. Ovdje vidimo da su autori uložili zaista sebe i da smo dobili djela i na onu temu koja im je bila zadana, a to je Dužijanca, međutim umjetnici ne bi bili kreativci da nisu ostvarili i više od te teme. Vidimo da su ovdje nastali i jako dobri portreti, ima kreativnih improvizacija koje su zaista dobre, a imamo čak i predmet koji će ostati trajno s urezanim datumom 100. obljetnice Dužijance, u prostorima HKC 'Bunjevačko kolo'".

Pavel Cicka iz Kovačice, član kovačičke galerije i Udruženja „Kovačička trojka", na koloniji sudjeluje već deseti put:

„Držim jednu koloniju u Prolom banji i svake godine iz likovnog odjela HKC 'Bunjevačko kolo' pozivam slikare da sudjeluju na njoj. Već šesti-sedmi put dolaze tu ljudi. Ove godine smo krenuli s proširenjem te kolonije, te se ona održala u Igalu, a za sljedeću godinu imamo ih najavljene u Igalu, Budvi, Zlatiboru i Prolom banji. Oduševljen sam kako se ova kolonija održava i mislim da je nešto posebno i da treba to sačuvati. Možda je malo problem što slikari moraju stalno mijenjati ambijent, ali mislim da se i to može savladati".

U radu kolonije po prvi puta je sudjelovao jedan Argentinac, koji živi u Ljubljani, te se potrudio svoje dojmove podijeliti s nama na hrvatskom jeziku:

„Osjećam se veselo jer sam bio s ljudima koji su slikari, a ja iz toga živim. Član sam jedne međunarodne udruge i mi smo prijatelji iz različitih država pa razmjenjujemo pisma s ovakvih događaja. Živim u Ljubljani i puno sam putovao u Split. Volim slikati povijesne građevine, te slikati u trenutku kada nešto zapazim što mi se sviđa".

Koloniju je svečano zatvorio predsjednik Skupštine Grada Subotice, Slavko Parać:

„Petnaest godina je značajan jubilej i tijekom tih godina likovne kolonije 'Bunarić', u likovnom odjelu HKC 'Bunjevačko kolo' ostalo je na stotine vrijednih umjetničkih radova. Ove godine imamo zaista vrlo reprezentativne i zanimljive goste koji dolaze, osim iz naše zemlje, iz Hrvatske, Austrije, Koreje, Kanade, Argentine. Oni će iza sebe ostaviti veoma vrijedne tragove koji će se čuvati u likovnom odjelu Kola".

Nakon svečanog zatvaranja, voditeljica Likovnog odjela HKC „Bunjevačko kolo" Nedjeljka Šarčević, svim je sudionicima Kolonije podijelila zahvalnice, te zahvalila svim sponzorima na nesebičnoj pomoći, a posebno HKC „Bunjevačko kolo" i Organizacijskom odboru „Dužijance", Pokrajinskom tajništvu za kulturu, Gradu Subotici i Hrvatskom nacionalnom vijeću.

Izložba najboljih radova nastalih na XV. Međunarodnoj likovnoj koloniji „Bunarić 2011." bit će održana u lipnju sljedeće godine, prije koje će biti izdan i katalog s izabranim umjetničkim djelima s ovogodišnje kolonije.

Tekst Ivane Petrekanić Sič preuzet je s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima