Iz tiska izašao novi svezak „Klasja naših ravni“

Objavljeno: 21.09.2011. Pregleda: 53

U novom svesku Klasja naših ravni (5.-6., 2011.), glasilu Ogranka Matice hrvatske u Subotici, koji je iz tiskao izašao koncem kolovoza 2011. godine, poznati arhitekt Goran Martinović, koji već više godina živi u Mađarskoj i Hrvatskoj, u tekstu pod naslovom „U prolazu, ili teško breme slatke prošlosti", iznosi svoje viđenje stanovitih „gradograditeljskih" promjena koje su ostavile - itekakav - trag na licu Subotice.

U povodu osamdeset pet godina od rođenja književnika, prevoditelja, pokretača časopisa „Rukovet" i urednika Lazara Merkovića, o njegovu stvaralačkom i kroničarskom radu pišu Milovan Miković, Jasminka Dulić, Stevan Mačković i Dragan Rokvić.

Usklađenost života i rada naših podunavskih pisaca sa zakonitostima prosvjetiteljstva, razmatra akademik Ante Sekulić, dok Andrija Kopilović piše o Bunariću - Svetište Majke Božje od Suza u Subotici. Jasna Melvinger, nastoji utvrditi u kojoj mjeri se narodna književnost ocrtava u djelima Ilije Okrugića Srijemca. Pored toga u novom svesku Klasja tiskana je poezija Lazara Francišković i Matije Molcera, te nastavak iz neobjavljenog romana Tomislava Ketiga, „Damin gambit", kao i prozni tekstovi Milivoja Prćića i Dragice Ušumović.

Prikaze novih knjiga, za ovaj svezak, priredili su Đuro Vidmarović, Nevenka Nekić, Igor Šipić, Anđelko Mijatović, Smiljana Šunde i Naco Zelić. U rubrici posvećenoj hrvatskoj baštini ovog podneblja, tiskan je novi nastavak rukopisa Antonije Čota Rekettye iz bogate i nadasve poučne prošlosti Lemeša.

Tekst: Milovan Miković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima