Osječko - baranjski župan Ivan Anušić posjetio Monoštor

Objavljeno: 20.07.2021. Pregleda: 56

anusicOsječko-baranjski župan Ivan Anušić obišao je u srijedu Kuću monoštorske župe koju lokalna hrvatska zajednica u Monoštoru uređuje i koja treba postati mjesto okupljanja i prezentiranja kulture i tradicije Hrvata Šokaca. Anušić je obećao da će Osječko-baranjska županija i dalje pomagati Hrvate u Srbiji, pa i projekt daljeg uređenja i opremanja ove kuće.

Anušić: I politički stojimo iza vas

„Osječko-baranjska županija velikim dijelom graniči se s Republikom Srbijom i naša je obveza pomoći vam. Hrvati koji žive ovdje imaju potrebu i za svojom kulturom, tradicijom, obrazovanjem na hrvatskom jeziku i biti korisni članovi ove zajednice. Moraju imati i potporu matične države Hrvatske i Osječko-baranjska županija u protekle četiri godine to i radi. To smo spremni uvijek raditi. Ne samo financijski pomoći već i politički stati iza vas. Konkretno, kada govorimo o Kući monoštorske župe izdvojit ćemo i dodatna sredstva za taj projekt. Možete računati na nas", kazao je Anušić prilikom sastanka s predstavnicima hrvatske zajednice. Anušić je kazao kako nacionalne zajednice u Hrvatskoj dobivaju potporu, pa bi to trebala činiti i Srbija za svoje manjine i više se uključiti u projekte Hrvata. „Dok se to ne dogodi mi ćemo, ne samo Osječko-baranjska županija već i druge županije u Hrvatskoj, pomagati projekte HNV-a", kazao je Anušić i naglasio da će u Osijeku biti organiziran sastanak kako bi se odredili projekti prekogranične suradnje koje financira Europska unija, a koji su od interesa kako za Osječko-baranjsku županiju tako i za Hrvate u Srbiji. 

Vojnić: Hrvatska nas pomaže i uspijevamo

Pomoć Osječko-baranjske županije jednaka je sredstvima koje HNV dobiva iz proračuna Srbije. „Protekle četiri godine Osječko-baranjska županija izdvojila je 100.000 eura, što je petina ukupnog proračuna HNV-a, i što je onoliko koliko nam Republika Srbija daje. Veliki dio tog novca odvojen je za hrvatske kulturne udruge", kazala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić koja je goste iz Hrvatske upoznala i s velikim projektima koji su u tijeku, kao što su uređenje i opremanje rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, prostora u Beogradu i izgradnja Hrvatske kuće u Subotici. 
„Unatoč svim zaprječavanjima, unatoč tome što nas financijski ‘drže u kolicima’ Hrvatska nas pomaže i uspijevamo. Nažalost, isključeni smo iz procesa donošenja odluka, nema garantiranih mandata, nema čak ni statistike o uposlenosti Hrvata u javnom sektoru, suočeni smo s politikom zaprječavanja, primjerice kada pokušavamo pokrenuti cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku, upoznati ste i s uvođenjem bunjevačkog u službenu uporabu u Subotici, slika o Hrvatima u medijima i dalje je negativna, na RTV-u u hrvatskoj redakciji četiri su uposlenika, a u slovačkoj redakciji 12, a broj Slovaka i Hrvata približno je isti", istaknula je dio problema predsjednica HNV-a i dodala da je hrvatskoj zajednici potrebna i potpora kada je riječ o uključivanju u europske projekte, iz kojih su Hrvati u Srbiji isključeni.   
„Obzirom da smo isključeni iz procesa donošenja odluka ne možemo institucionalno rješavati potrebe hrvatske zajednice i primorani smo primati pomoć od države Hrvatske. Osječko-baranjska županija ima godinama razumijevanje za nas i svojom pomoći rješava dio izazova pred kojim se nalazi hrvatska zajednica. U ovom konkretnom slučaju pomoći će adaptaciju kuće mjesne kulturne udruge. Bez podrške Hrvatske nekada ne možemo učiniti ni najjednostavnije korake", kazao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.
U Monoštoru su osim župana Anušića bili i saborski zastupnik Goran Ivanović i županovi suradnici.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima