Petrovaradinski karneval

Objavljeno: 03.03.2023. Pregleda: 58

Mjesni HKPD Jelačić i Udruženje građana Petrovaradin Media obnovili su Petrovaradinski karneval nakon stanke duže od osam desetljeća. Velika karnevalska povorka pod maskama održana je u subotu, 18. veljače 2023. godine, okupivši lijep broj maskiranih sudionika.
Kod crkve svetog Jurja i ispred rodne kuće bana Jelačića na Beogradskoj ulici vrvjelo je od radoznalih posjetitelja koji su s uzbuđenjem dočekali i pljeskom pozdravili bogatu i veselu povorku. Nju su činila maskirana djeca, plesači, princeze, mažoretkinje, ali i odrasli poput biciklista, vatrogasaca, žena u narodnim nošnjama, puhačkih orkestara, članova raznih KUD-ova... Maskirani sudionici došli su iz raznih mjesta Srbije poput Bele Crkve, Pirota, Šapca, Apatina, Bača, Subotice, Zrenjanina, Čačka, Bačke Topole, Bačkog Petrovca, Pećinaca, Sonte. Povorka je završila kod karnevalske bine u Ulici Prote Mihaldžića gdje su se svi na kratko predstavili određenom točkom, dok su kasnije nastupili glazbenici Tanja Banjanin i Braća Krstić.

Stari duh mjesta

Tradicija pokladnih okupljanja pod maskama u Petrovaradinu snažno je vezana uz mjesne Hrvate, stoga je jedan od organizatora obnovljenog karnevala hrvatska udruga Jelačić. Karneval je otvorio predsjednik HKPD-a Jelačić Mirko Turšić, koji je, obraćajući se s balkona Spomen-doma bana Jelačića, poželio dobrodošlicu sudionicima i publici.
„Dragi gosti, dragi prijatelji, dobrodošli na nastavak Petrovaradinskog karnevala. Želim vam danas dobru zabavu, dobru volju i raspoloženje, osmijeh, nova prijateljstva i da s lijepim dojmovima odete kući i pričate svima drugima kako bismo se sljedeće godine ponovo sastali ovdje", kazao je Turšić.
Prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović koji je istaknuo kako Petrovaradinski karneval vraća stari duh Podgrađu.

Turistički potencijal

Zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić naglasio je kako je Petrovaradinski karneval Novom Sadu donosi novu turističku manifestaciju.
„Petrovaradin i ovaj Gradić u kom se nalazimo je sam po sebi spomenik s velikim turističkim kapacitetima. Uvjeren sam da će upravo ovako, preko ove manifestacije, u narednim godinama biti sve više ljudi koji posjećuju Novi Sad i koji će dolaziti na ovakve manifestacije", naveo je Kaurić.
Kako je naglašeno, postoji i ambicija Petrovaradinskog karnevala da se priključi Međunarodnoj asocijaciji karnevalskih gradova Europe (FECC).
„Imamo utemeljenje u održavanju karnevala koji se održavao tridesetih godina 20. stoljeća. I mi smo ga sada zaista na najveći mogući način prekopirali", kaže Mirko Turšić iz udruge Jelačić.
Inače, program prvog obnovljenog Petrovaradinskog karnevala trajao je od 11. do 21. veljače 2023. godine. Osim povorke, održane su i izložbe (među kojima i izložba starih fotografija karnevala), predavanje o povijesti manifestacije, radionice za djecu.
Financijsku i organizacijsku potporu manifestaciji dali su Grad Novi Sad i AP Vojvodina.


Izvor: Hrvatska riječ (K. Ivković Ivandekić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima