Početak obiteljskih okupljanja: Čajanka za svetu Katu u Lemešu

Objavljeno: 27.11.2015. Pregleda: 34

Cajanka lemes2015 1HBKUD Lemeš organizirao je čajanku 22. studenoga 2015. godine, uoči blagdana svete Kate. Cilj udruge bio je maknuti pučanstvo iz svakodnevice monotonih predvečerja i prirediti jedno toplo, ugodno druženje nalik velikom obiteljskom okupljanju uz njegovanje i promoviranje prijateljstva. Kako je blagdan svete Kate izbivao tridesetak godina iz liturgijskog kalendara (1969. – 2002.) odlučilo se na ovaj način progovoriti o svetici, njoj u čast organizirati okupljanje i obilježiti dolazak zime u narodu. Ovo je prvi puta da udruga organizira manifestaciju ovakvoga tipa, nalik na prelo, a opet s drugačijim karakterno različitim elementima.

Druženje, degustacija čajeva i kolačića počelo je u 18 sati, a skroman jednosatni literarno-narativni program prošaran glazbenim minutama u nastavku. Vrijedne lemeške domaćice potrudile su se da čajanka nimalo ne oskudijeva kolačićima koje su načinile po receptima svojih baka što se dalo vidjeti po ljepoti i šarmu tanjura dok su mladi Udruge animirali goste. Posjetitelji su imali prigodu upoznati se sa šturim životopisom svete Kate (za koji mnogi tvrde da obiluje legendama), u dva navrata poslušati izlaganje o ljekovitim svojstvima trava, te poslušati legendu o čaju, engleskim i bostonskoj čajanki.

Predsjednik Udruge Marko Vilić pozdravio je okupljene i prisutnim imenjakinjama svete Kate čestitao predstojeći blagdan i imendan. Moto večeri bila je kineska poslovica „Kako se vodom peremo izvana, tako se čajem peremo iznutra“. Bilo je to okupljanje u mirnoj noći ispunjeno divnim mirisom uzavrelih trava, nasjeckanih agruma, ruma i kolača. Da li samo večer toplih napitaka ili već alkemija, ostaje na pojedincu da ocijeni. U svakom slučaju, oku ugodan prizor opuštene atmosfere i međuvršnjačkog druženja, onoga što zapada u zaborav i sve ga je manje.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. Z.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima