Predsjedničkim priznanjem obilježena 75. obljetnica somborskog „Nazora“

Objavljeno: 04.01.2012. Pregleda: 38

75- godina nazora so-0Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor" iz Sombora obilježilo je 10. prosinca 2011. godine 75 godina postojanja, a slavlje je uveličala Povelja Republike Hrvatske koju je ovome društvu dodijelio hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović. Jubilej je obilježen bogatim kulturno-umjetničkim programom kojim su se predstavili članovi svih sekcija Društva. Najzaslužnijima su uručena i priznanja.

Somborski „Nazor" osnovan je 6. prosinca 1936. godine i bez prekida djeluje sve do danas. Najmlađi članovi, uzdanice društva, veoma su aktivni, tako da su se tijekom programa mogli vidjeti i njihovi, nešto suvremeniji nastupi, a standardne bunjevačke plesove iz Bačke i Banata izveo je prvi sastav Društva, kaže predsjednik HKUD „Vladimir Nazor" iz Sombora Mata Matarić.

75- godina nazora so-1„Veoma smo intenzivno prionuli obilježavanju ovoga datuma. Nastupilo je oko stotinu sudionika, koji su prikazali rezultate rada u proteklom razdoblju. Članovi društva su dobi od pet, šest godina, pa sve do onih koji iza sebe imaju životni staž od sedamdesetak godina. Mogla se vidjeti kvaliteta koju je Društvo odnjegovalo i tako ćemo nastaviti i ubuduće."

Sedamdeset i pet godina upisanih u kalendar postojanja i rada Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Vladimir Nazor" iz Sombora, predstavljaju ustrajnost jedne kulturne udruge u očuvanju jezika, običaja i kulturnog izričaja hrvatskog naroda na području toga grada. Tako su i zaslužili Povelju Republike Hrvatske, najviše priznanje koje kulturne udruge mogu dobiti, i koju je tijekom svečane Akademije uručila Generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Suboticije, Ljerka Alajbeg.

75- godina nazora so-3U povodu 75. rođendana Društva, izdana je i Monografija, druga po redu, u kojoj je predstavljeno posljednjih 25 godina rada Društva. Prethodna je izdana u povodu 50 godina rada, 1986. godine. Novo će izdanje biti potpunije jer je proteklih 25 godina bilo znatno bogatije, veli Mata Matarić.

„Monografija će ovoga puta biti bogatije opremljena, kako i priliči udruzi koja slavi 75. rođendan. To ne samo da je veliki, nego je i najveći jubilej naše Udruge."

Dramska sekcija Društva prikazala je ulomak iz predstave „Pa to je užas!", a svečanost su svojim nastupom uveličali i Valentina Krempatić, pobjednica ovogodišnjeg „Guitar Art Festivala" i Slavonsko tamburaško društvo „Pajo Kolarić" iz Osijeka.

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima