Predstavljen roman „Advokat" Dražena Prćića

Objavljeno: 24.05.2021. Pregleda: 48

drazen prcic knjiga advokatU okviru projekta Knjižnica na otvorenom, u palićkom ogranku Gradske knjižnice Subotica prošle subote, 8. svibnja 2021. godine održana je promocija novog romana Dražena Prćića Advokat – roman o Subotici između dva velika rata. Po riječima autora, u pitanju je povijesni roman u kojem je središnji lik stvarna ličnost, autorov djed, odvjetnik (advokat) Lazar Prćić, koji je bio svjedokom brojnih važnih događanja u Subotici između dva svjetska rata.

 „To je istinita storija o životu moga djeda Lazara od njegova rođenja 1907., života na salašu, dolaska u grad, studiranja na Pravnom fakultetu, stažiranja kod odvjetnika Mirka Ivkovića Ivandekića i konačno otvaranja vlastitog odvjetničkog ureda 1937. godine. Kroz tu priču pokušao sam objediniti sve relevantne događaje koji su obilježili to razdoblje u Subotici. U tom razdoblju promijenile su se četiri države, a ljudi su ostali na svojim istim adresama. Knjiga je pokušaj da se sačuva sve ono što je ovaj grad iznjedrio, jer nažalost puno stvari se dogodilo ali ih je prekrio zaborav. No ja se ipak vodim mišlju jednog književnog nobelovca koji je zapisao: 'Prošlost nikad nije mrtva.'", kaže Prćić.

Advokat je treća knjiga u sklopu Prćićeve tetralogije o Subotici, koja je započela romanom Horvacki Bačka 1901 - 1939. te nastavljena Pričom o fotografiji – Subotica. Kako dodaje, građu za roman, u prvom redu staru periodiku, istraživao je u odjelima Gradske knjižnice, knjižnici pri župi sv. Roka, Povijesnom arhivu te obiteljskoj knjižnici.

Na promociji je govorio i ravnatelj subotičke Gradske knjižnice Dragan Rokvić koji je, među ostalim, ocijenio kako su u romanu opisane gradske teme aktualne i danas.

„Sve subotičke preokupacije i teme od prije stotinu godina prisutne su i danas. Roman Advokat je autentično i zanimljivo svjedočanstvo o tim prilikama. Čini se da se prošlost okreće oko vlastitoga repa, stalno smo u potrazi za pitanjima identiteta i njegovog ispoljavanja. To je ono što se kod nas ostvaruje na jedan vrlo koloritan način. Prćić se ovim romanom pokazuje kao literarni stvaraoc koji je sazrio i koji je ušao u pripovjedačku rutinu te koji umije zadovoljiti ukus široke čitateljske publike", navodi Rokvić.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima