Predstavljena knjiga „Škola tambure“

Objavljeno: 21.02.2018. Pregleda: 58

knjiga skola tambure predstavljanjeNa temelju 200. godišnje tradicije tambure u Vojvodini, te na temelju 55-ogodišnjeg sviračkog i 35-ogodišnjeg iskustva u pedagoškom radu Stipana Jaramazovića i 15-ogodišnjeg iskustva profesorice tambure u subotičkoj Muzičkoj školi Sonje Berta nastala je knjiga Škola tambure Vojvođanskog sistema E - prim, koja je predstavljena u utorak, 12. prosinca 2017., u čitaonici Gradske knjižnice Subotica.

U pitanju je svojevrsni priručnik namijenjen prije svega profesorima tambure i onima koji žele naučiti djecu svirati ovaj instument. Pokazuje im najlakši put kako objasniti sve, podučiti na kvalitetan način i odgovarajućim redoslijedom.

Kako ističe jedan od autora, Stipan Jaramazović, velika je nestašica literature ovog tipa, a posljednje slično izdanje bilo je prije 30 godina.

„Od tog doba se u sviranju tambure puno toga usavršilo, moderniziralo i išlo u korak s vremenom. Tambura je kao redovan predmet uveden u 15 muzičkih škola u Vojvodini, a mi nismo imali literaturu kojom bismo sve to pratili. Sonja i ja smo u ovu knjigu utkali naše dugogodišnje iskustvo i riješili smo da je izdamo. U recenzijama piše da je ona dobrodošla svima koji se bave obukom tambure i, osim školama u Srbiji, može poslužiti i školama u Hrvatskoj.“

Jaramazović dodaje da je u planu izdavanje i knjige za basprim, potom za kontru, bas, E basprim, čelo i na taj način će biti obuhvaćeni svi instrumenti u tamburaškom orkestru i postojat će jedinstvena škola urađena po suvremenim principima koji se danas primjenjuju u obuci svih navedenih instrumenata.

Autorica knjige Sonja Berta, govoreći o sadržaju knjige, pojasnila je da ona sadrži sve što je potrebno za postati dobrim sviračem tambure:

„Od upoznavanja instrumenta, preko tonova gdje se oni nalaze, kako se pišu u notnom sistemu. Od svih ritmičkih figura, počevši od najjednostavnijih do najkompleksnijih, kako se treba svirati desnom rukom jer je jako važno da ona radi pravilno da bi se moglo postići virtuozno sviranje. Tu su i elementi koji su muzički potrebni, od obrade dinamike, obrade različitih načina sviranja, što je portato, što je legato, što je stakato sviranje, što je glisando; svi ti muzički pojmovi su veoma važni. Tu su i dječje pjesmice koje su pretočene u jednostavnije skladbe klasične literature da bi to kasnije postalo još teže i složenije. Također nismo zaboravili ono što je karakteristično za tamburu, a to je narodna muzika i kompozicije koje su pisane isključivo za ovaj instrument.“

Na promociji je nastupio Subotički tamburaški kvartet čiji su članovi svojim sviračkim umijećem dočarali samo djelić onoga što se može izvesti s ovim tradicionalnim vojvođanskim instrumentom. 

Knjiga Škola tambure Vojvođanskog sistema E - prim može se naručiti putem Facebook stranice Škola tambure Jaramazović Berta. Cijena joj je 500 dinara plus troškovi poštarine.

Izvor: Hrvatska riječ(I. P. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima