VIS „Tekije“ iz Petrovaradina preko Pakraca do Zagreba

Objavljeno: 21.02.2018. Pregleda: 34

VIS Tekije u PakracuTristogodišnje Biskupijsko svetište Gospe Tekijske u Petrovaradinu dobro je poznato odredište hodočasnika iz Srbije i zemalja regije. Zasluge da njegovo ime bude još poznatije imaju i članovi muškog vokalno-instrumentalnog sastava Tekije, koji od 2008. godine pod nazivom Tekije njeguju i promiču liturgijsku, ali i suvremenu duhovnu glazbu.

Njihov posljednji nastup u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu u Hrvatskoj (9. prosinca), na jubilarnom – 20. FestivaluHodošaće u došašće, gdje su među devetero izvođača bili jedini glazbeni sastav izvan Hrvatske, potvrdio je reputaciju koju uživaju, ali im donio i novu satisfakciju za daljnji rad.

Nakon prvoga gostovanja 2006., a zatim 2009. i 2014. godine, bio je ovo njihov četvrti nastup pred oltarom pakračke župe i auditorijem kojega su dirnuli svojom izvedbom gospel-skladbi Nitko sad ne zna moju muku i Braćo moja, radujmo se.

Međutim, krajnje odredište petrovaradinskih glazbenika nije završilo u Pakracu, već u Zagrebu. Tijekom njihova nastupa na festivalu Hodočašće u došašće zamijetio ih je glazbeni urednik na Hrvatskom katoličkom radiju u Zagrebu Slavko Nedić, pozvavši ih da nastupe u Tunelu Grič kao jednoj od pozornica kuturno-turističke manifestacije Advent u Zagrebu.

Nakon što su u nedjelju 10. 12. prije podne otpjevali svetu misu u crkvi u Pakracu, poslije ručka su se zaputili u Zagreb gdje su u večernjim satima održali jednoipolsatni nastup. Nepreglednoj rijeci Zagrepčana i turista priredili su doživljaj ne samo duhovnim, nego i svjetovnim repertoarom skladbi iz zavičaja iz kojega dolaze. Ispred pozornice na kojoj su pjevali i svirali svojim su nastupom uspjeli zadržati pažnju tolikog broja prolaznika da su organizatori manifestacije u jednom trenutku bili primorani zatvoriti vrata tunela, jer u njemu više nije bilo mjesta za prijem novih posjetitelja.

Sudeći prema najnovijim uspjesima koje su doživjeli u Hrvatskoj, u planu im je studijsko snimanje najuspjelijih skladbi duhovnoga žanra koje imaju na svom repertoaru.

Izvor: Hrvatska riječ(Melher Kralj)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima