Predstavljena knjiga vlč. Dragana Muharema „Ispovijest crkvenog pauka“

Objavljeno: 04.03.2016. Pregleda: 46

Predstavljanje MuharemSU2016 1Čitaonica Gradske knjižnice u Subotici bila je tijesna primiti sve posjetitelje 25. veljače 2016. godine, na predstavljanju knjige Ispovijest crkvenog pauka, književnog prvijenca vlč. Dragana Muharema tiskanog u nakladi Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović. Sabrani uvodnici glavnog i odgovornog urednika katoličkog mjesečnika Zvonik zaživjeli su knjiškim životom u kome se na jednom mjestu nalaze njegove teološko-životne opservacije svakodnevice u apostrofiranju bitnoga i zbilje pred nama.

„Zato ne čudi da ćemo se večeras družiti s kuhanim žabama, loncima, galapagoškim pingvinom, bodljikavim prasetom, šišmišima, Godotom, Karlom Marxom, Marsovcima i Isusom u štiklama“, istaknula je nakon pozdravnih riječi voditeljica programa Željka Zelić, naglasivši kako je ova knjiga plod Draganove uredničke palice u Zvoniku i njegovih visprenih uvodnika kojima je čitatelje iz broja u broj pozivao da zagrebu ispod površine naslovnice.

Predstavljanje MuharemSU2016 5Prvi uvodničar ove književne večeri bio je vlč. Mirko Štefković, Muharemov prethodnik na mjestu glavnog urednika Zvonika, koji je zahvalio što je Dragan preuzeo ovu dužnost i uspješno nastavio zahtjevnim uređivačkim putom. „Ono što sam o sebi autor kaže u ovoj knjizi je meni vrlo simptomatično, a to je da on želi biti pero u Gospodnjoj ruci. Svima nama je danas potrebnija riječ, ne ona riječ koja odzvanja na sve strane, čiji sadržaj uopće ne razumijemo i niti nas interesira, nego ona riječ koja je ponekad i malo kritična, u vrlo pozitivnom poimanju značenja što je to kritično, gdje nam Dragan svojim tekstovima i svojim propovijedima pomaže da postavimo prava pitanja kako bismo zajedno tražili odgovore i koliko god taj odgovor zvučao možda i smiješno, on svakoga od nas dovodi do bitnoga. Ova knjiga je svojevrsna kontekstualna fundamentalna teologija i pravi putokaz da i sami tražimo Boga u svijetu u kojemu živimo“.

Profesorica Katarina Čeliković sve prisutne je pozdravila u ime Zvonika u kome se već dvadeset i dvije godine rađaju ovakvi uvodnici i upitala se treba li jedan svećenik razmišljati ovako kako razmišlja Dragan Muharem. „Mnogi od vas su već čitali njegove uvodnike, u ovoj knjizi su oni grupirani u četiri poglavlja: liturgijsko vrijeme, kršćanske teme, dokolica i prigodna razmišljanja i već po samim naslovima govore o čemu se u njima govori. Ono što bih ja istaknula su pitanja: trebamo li mi kršćani biti angažirani, trebamo li biti kršćanski angažirani, treba li svećenik biti pisac ili je dovoljno biti za oltarom? Dragan ove odgovore potvrđuje svojom knjigom. On je angažiran, suvremen, mladi svećenik koji se koristi svim dostupnim suvremenim tehnološkim mogućnostima priopćavanja kao jednim od važnih sredstava nove evangelizacije“.

O naslovu
„Razmišljao sam kako dati naslov knjizi, da to nekako obuhvati sve što se provlači kroz nju i onda je odluka pala da to bude po jednom od uvodnika koji govori o pauku koji stalno živi u crkvi. Meni je on nekako bio paradigma vjernika, on je stalno tamo i ne tuži se ni na što, kreativan je i uvijek prisutan. Ekleziološka crkvena nit koja me vodi kroz sve te uvodnike, a pauk je sve to na najljepši način zaokružio. Težnja je bila obuhvatiti svakodnevni život, a da bih to mogao i sam moram biti prisutan u toj svakodnevici, vidjeti sve te radosti, tuge, patnje našega puka i potom to uobličiti u jedan tekst. To mi je bila osnovna želja i nakana, i mislim da sam u tome uspio. Posjećenost ovog predstavljanja knjige potvrđuje koliko je Zvonik važan našim ljudima, što mi je izuzetno drago, a ja sam samo jedan kotačić u svemu tome koji je dao svoj doprinos“, kaže Dragan Muharem.

Predstavljanje MuharemSU2016 2Ladislav Suknović je potom pročitao uvodnik pod naslovom Ispovijest crkvenog pauka po kome je i knjiga dobila naslov, a Tomislav Žigmanov, autor pogovora, je istaknuo da je počašćen što je mogao nešto napisati o ovoj knjizi koju je redovito čitao u njezinom nastanku na stranicama Zvonika. „Ima puno razloga da se obradujemo ovoj knjizi mladog teologa koji je donio novi, drugačiji izričaj i koji je nastao osluškujući bilo ovoga vremena na temelju novih spoznaja i korištenju suvremene tehnologije. Drugim riječima, gotovo da je jedva dočekan Dragan, najmlađi teolog koji se pojavljuje s knjigom i bilo bi dobro da ona bude poticaj i drugima da se late pera. Muharemov poučak nam govori kako moramo biti kritički mislitelji, djelatno biti zauzeti za dobro da bismo živjeli radosno kršćanstvo. Kritiku kao suzdržano prihvaćanje onoga što vidimo i čujemo, problematizirajuće prihvaćanje toga kako bismo vidjeli bit svega.“

Predstavljanje MuharemSU2016 4Na koncu auditoriju se obratio i autor knjige, istaknuvši zahvalnost Bogu na ovoj lijepoj večeri i riječima govornika. „Uvodnike sam pisao kao nešto što je u tom trenutku bilo aktualno i što ima svojstven uvod u neku temu koja se događa. Iskreno govoreći, nisam imao plan da se to sabere u jednu zbirku, ali, zahvaljujući mojim suradnicima, to je nekako spontano nastalo i našlo se na jednom mjestu u ovoj knjizi. Svaki puta kada bih se našao pred bijelim papirom i zadaćom da napišem uvodnik, uvijek sam nastojao da to bude nešto što će predstaviti i mišljenje Crkve, a da opet ne bude samo u strogom izlagalačkom smislu, nego da to bude iz nekog drugačijeg kuta koji možda nije očekivan. Tako sam i našao svoje neobične sugovornike, koji nisu karakteristični za katolički tisak i vidim kako je to kod čitatelja naišlo na odobravanje. Sve to je išlo spontano. Kao i moj dolazak u Zvonik, kao i moje pisanje“, rekao je vlč. Muharem.

Predstavljanje MuharemSU2016 3U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici klasične biskupijske gimnazije i sjemeništa Paulinum flautisti Mihalj Oroš i Danijel Hadnađ, a na koncu ove književne večeri se vlč. Dragan Muharem pridružio zboru Collegium musicum catholicum koji je otpjevao pjesmu Bačka, koju je na stihove Alekse Kokića uglazbila Zdenka Kočonda.

Izvor: Hrvatska riječ (Dražen Prćić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima