Predstavu „Zlatni prag“ Balinta Vujkova učenici iz Đurđina izveli u Vajskoj

Objavljeno: 06.01.2012. Pregleda: 46

zlatni prag u vajskoj-1Za učenike koji izučavaju hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u školama u Vajskoj i Plavni, Hrvatska čitaonica je 22. prosinca 2011. godine organizirala predstavu „Zlatni prag" po zapisu Balinta Vujkova, u izvedbi djece koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku u OŠ „Vladimir Nazor" u Đurđinu. U pratnji su bili dopredsjednica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković, ravnateljica đurđinske škole Ljiljana Dulić te nastavnica Tanja Stantić, koja je prilagodila predstavu za dramsku izvedbu.

Svi nazočni bili su ugodno iznenađeni gotovo savršenom uvježbanošću mladih glumaca, što će ostati trajno upamćeno i poticajno za učenike koji u ovome kraju tek započinju slične aktivnosti i učenje šokačkog govora i hrvatskog standardnog jezika.

O dojmovima povodom ovoga kulturnog događaja i prvog nastupa u ovome kraju, dopredsjednica Hrvatske čitaonice i menadžerica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković je izjavila:

zlatni prag u vajskoj-2„Radujem se što su učenici đurđinske škole predstavu 'Zlatni prag‛, koju je zapisao Balint Vujkov, izveli i pred učenicima u Vajskoj, napose što su se publici priključila djeca iz Plavne sa svojim nastavnicima. Ovime smo predstavili veliko sakupljačko djelo Balinta Vujkova i izvan subotičkog kraja. Lijepo je i to što su se djeca mogla družiti, a raduje i obećanje da će iduće godine Vajštanci i Plavanci doći u Suboticu i Đurđin. Na ovaj način će našu narodnu književnost i Balinta Vujkova upoznati i ona djeca koja ne mogu izravno sudjelovati u Danima Balinta Vujkova u Subotici. Ovo je prvo takvo gostovanje, a vjerujem da ćemo nagodinu posjetiti sa sličnim programom i druga mjesta u kojima učenici imaju hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture."

zlatni prag u vajskoj-3Katarina Čeliković je pri tom naglasila ljubazan doček ravnateljice vajštanske škole Maje Uzurov, školskog tajnika i pravnika Željka Pakledinca, te profesorice Milene Baždar koja predaje hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u ovoj školi, ali nije zaboravila pohvaliti i pratnju plavanjske djece u kojoj su bili prof. Ljiljana Županjac i Nermina Košutić, koja predaje hrvatski u školi, te Zvonimir Pelajić koji je upriličio posjet franjevačkom samostanu u Baču.

Lijepo je bilo vidjeti radost djece u franjevačkom samostanu, gdje im je fra Josip Špehar na popularan način protumačio povijest samostana i pokazao najvažnije detalje koji svjedoče o višestoljetnoj prošlosti Bača. Tako su djeca imala prigodu pokazati svoje glumačke, slušateljske i gledateljske sposobnosti, a uz to naučiti ponešto i o povijesti grada po kojemu je cijela Bačka dobila ime. U svakom slučaju bio je to događaj za pamćenje koji je, osim druženja i zabave, bio višestruko koristan i edukativan kako za učenike tako i za nastavnike.

Tekst i fotografije: Zvonimir Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima