Trinaesta obljetnica Hrvatskog uredništva Radio Subotice

Objavljeno: 06.01.2012. Pregleda: 63

Program na hrvatskom jeziku Radio Subotice, prije trinaest godina, 21. prosinca 1998. godine, počeo je svoju misiju informiranja, njegovanja i čuvanja materinskog jezika hrvatske zajednice u Srbiji. Bilo je to prvi puta u povijesti da su ovdašnji Hrvati dobili priliku informirati se na svojemu jeziku putem jednoga elektroničkog medija. U to vrijeme, program je trajao po jedan sat radnim danima, a kasnije se produžavao na dva, i na sadašnjih tri sata dnevno svih sedam dana u tjednu.

Radio Subotica jedina ima svakodnevni program na hrvatskom jeziku i to predstavlja značajan uspjeh cjelokupne zajednice, kaže u svom obraćanju za program na hrvatskom Radio Subotice, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić.

„Obljetnica kojom se obilježava trinaest godina od osnutka Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice u svakom slučaju predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u informiranju u elektroničkim medijima na hrvatskom jeziku u Vojvodini. Do današnjeg programa u trajanju od tri sata uredništvo je prošlo dug put, a s trajanjem se povećavala i kvaliteta programa. Jedan od temelja vašega programa je i glazba, jer tko sluša program na hrvatskom jeziku, vjerojatno želi čuti hrvatsku glazbu, bilo zabavnu, narodnu ili popularnu."

Program na hrvatskom jeziku ne sadrži tek puki prijevod vijesti sa srpskog ili mađarskog jezika, mišljenja je Slaven Bačić.

„Prema mom dubokom uvjerenju, vijesti svatko od nas može slušati na srpskom jeziku. Zadaća Hrvatskog uredništva je u vijestima posvećivati veću pozornost pitanjima iz hrvatske zajednice, prije svega u Subotici, ali jednako tako izvještavati i o događanjima koja se tiču i zajednice u Vojvodini. Oni se mogu pratiti zahvaljujući internetskim stranicama Uredništva."

U povodu obljetnice uredništva, jedan od prijašnjih urednika, Kalman Kuntić, kaže kako je on uredništvo vodio u vrijeme njegove stanovite ekspanzije.

„U to vrijeme lepeza našega programa počela se širiti, uspjeli smo jednosatni program produžiti na dva sata. Time se otvorila mogućnost novih i kontakt emisija. Do tada smo imali većinom snimljene vijesti i kulturne sadržaje uz domaću i narodnu hrvatsku glazbu. Kasnije su stvoreni uvjeti za zaposlenje još jedne osobe, a udareni su i temelji za produženje programa na tri sata."

Programska shema slična današnjoj uobličena je krajem 2002. godine. Danas program na hrvatskom jeziku traje tri sata, proizvodi se i emitira sedam dana u tjednu i priprema ga četvero stalno zaposlenih. U isto vrijeme budućnost Radio Subotice je neizvjesna imajući u vidu skoru neizbježnu vlasničku transformaciju.

Tijekom 2005. godine postavljene su internetske stranice Uredništva, odnosno, interaktivni web portal, koji svakodnevno donosi najnovije vijesti iz lokalne i naše manjinske zajednice.

Tekst: Siniša Jurić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima