Premijera drame Ivana Andrašića „Knez nije zno plivat“

Objavljeno: 02.06.2010. Pregleda: 47

Premijernom izvedbom satirične drame Ivana Andrašića „Knez nije zno plivat", 22. svibnja, u velikoj dvorani Doma kulture u Sonti, dramski odjel Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata „Šokadija" otvorio je novu sezonu.

Predstavom „Knez nije zno plivat", čiji je pisac i redatelj Ivan Andrašić, otvorena je sedma sezona rada na daskama koje život znače. Ekipa glumaca-amatera „Šokadije", oprobana u prethodnih šest sezona, igrala je za okupljenih oko 200 gledatelja i uzvanika.

U glumačkoj ekipi bili su Ljiljana Tadijan, sestre Andrašić, Agata Rižanji, Ana Miličić, Viktor Feher i Robert Lukić, a njima su pomogli tamburaši prof. Zvonko Tadijan, Ivan Vidaković i Petar Matin. Scenografiju su uradili Antun Jakšić i Andrija Andrašić.

Tekst predstave pisan je na neknjiževnom narječju hrvatskog jezika, šokačkoj ikavici stare akcentuacije. Ovo narječje i danas je u aktivnoj uporabi u velikom broju obitelji sonćanskih Hrvata-Šokaca.

Pokrovitelj ove predstave bila je „Cro Media" iz Subotice. Predstavu su svojim prisustvom počastili čelnici MZ Sonta, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, voditelj vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika Silvio Jergović, sonćanski župnik vlč. Dominik Ralbovsky sa sestrom, katehisticom Kristinom i predstavnici institucija kulture s kojima „Šokadija" ima uspostavljenu plodnu suradnju.

Sonćanska publika znala je na pravi način nagraditi trud i kvalitetu glumaca i svih koji su radili na predstavi, a sada im predstoji vrijeme za gostovanja pred onima koji vole ovakve sadržaje.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima