Svečani tamburaški koncert u Somboru

Objavljeno: 02.06.2010. Pregleda: 54

U organizaciji Udruženja građana „Urbani Šokci", u velikoj dvorani Gradske kuće u Somboru 21. svibnja, održana je jedna od večeri XXXIII. Međunarodnog festivala hrvatske tamburaške glazbe Osijek.

Već dulji niz godina koncertne večeri ovoga festivala, osim u Osijeku, održavaju se i u drugim mjestima Slavonije i Baranje, te u inozemstvu. Ovogodišnji festival, koji je okupio tridesetak ponajboljih tamburaških orkestara u natjecateljskim kategorijama, počeo je u Osijeku, a potom su koncertne večeri bile održane u Starom Petrovom Selu, Duboševici, Vukovaru, Pečuhu u Republici Mađarskoj, Donjem Miholjcu, Našicama, Belišću, a prvi put i u Somboru.

Uz zvuke svečane pjesme podunavskih Šokaca „Šokadijo moja draga" u izvedbi KPZH „Šokadija" iz Sonte i uz riječi „Nema Sombora bez tambure, a ne ide ni tambura bez Sombora" započeo je svečani koncert.

Predsjednica UG „Urbani Šokci" Marija Šeremešić obratila se na početku ove manifestacije nazočnima, te naglasila kako vjeruje da će ovakve večeri u Somboru postati tradicionalne.

U revijalnom programu ove večeri nastupili su domaćini, članovi Tamburaškog orkestra Muzičke škole „Petar Konjović" Sombor, s dirigentom Đurom Parčetićem.

U drugom, natjecateljskom dijelu, slijedili su samostalni koncerti triju tamburaških orkestara čija je svirka i pjesma naišla na srdačno odobravanje prepune dvorane. Prvi su se predstavili članovi Tamburaškog orkestra KUD-a „Gaj" iz Zagreba, potom su nastupili gosti TO KUD-a „Oton Župančič" iz Artiča u Sloveniji, a onda i članovi Tamburaškog orkestra Krste Odaka iz Drniša, uz solo dionice na flauti, u izvedbi Marije Prpe.

Osim lijepog koncertnog muziciranja svaki orkestar je publici predstavio po jednu skladbu s nekadašnjih „Zvuka Panonije", revijalnih večeri održavanih u sklopu Festivala, u izvedbi vokalnih solista Damira Novaka, Elizabete Križanić i Vere Svobode. Dirigenti su bili Krešimir Račić, Dragutin Križanić i Milka Tomić.

Svi sudionici svečanog koncerta dobili su prigodne festivalske diplome i darove domaćina, a na samom kraju koncerta, o Festivalu, o njegovoj ulozi i značenju za popularizaciju tamburaške glazbe i o večeri u Somboru, koja je otvorila još jednu novu festivalsku stranicu, govorio je jedan od osnivača Festivala, a danas predsjednik njegova Umjetničkog vijeća i predsjednik Hrvatskog tamburaškog saveza Julije Njikoš. Program je vodila poznata hrvatska kazališna glumica Vlasta Ramljak.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima