Premijera filma Golubinačke mačkare u Srijemskoj Mitrovici

Objavljeno: 05.09.2016. Pregleda: 57

golubinacke mackareKao i svih prethodnih godina, sredina kolovoza u Muzeju Srema bila je rezervirana za Smotru etnografskog i dokumentarnog filma. Tradicija objavljivanja jednog filma godišnje iz “radionice “ Muzeja Srema nastavljena je i ove godine. Ovogodišnja smotra otvorena je premijerom filma Golubinačke mačkare iz produkcije Muzeja Srema u režiji kustosa etnologa Vladimira Perića. Kako ističu u Muzeju Srema, odlučili su se za film o golubinačkim mačkarama iz razloga što se običaji u tom mjestu njeguju već 200 godina i predstavljaju specifičan primjer održavanja tradicionalnih običaja u modernom vremenu.

Proizvod terenskog rada

Festival etnografsko-dokumentarnog filma svake se godine otvori premijernim izvođenjem filma iz produkcije Muzeja Srema, što se pokazalo veoma uspješnim. Film je proizvod terenskog rada u Golubincima, gdje je ekipa Muzeja Srema prikupljala audio-vizualni materijal o karnevalskim povorkama i običajima:

„Za realiziranje i ovog filma dugujem zahvalnost uspješnoj suradnji s mojim kolegama, koji su iskazali volju i spremnost da svake godine pripremimo jedan etnografsko-dokumentarni film. Ove godine smo se odlučili da to budu Golubinačke mačkare i da o njima snimimo kraći dokumentarni, odnosno etnografski film. Tako smo u veljači obavljali terenski rad u Golubincima i dva dana smo odlazili tamo i prikupljali i građu. Imali smo sreću da nam je HKPD Tomislav izašao u susret i pružili su nam veliku pomoć, kako u pružanju informacija tako i materijala koji smo koristili, ali najviše u onome što je bitno kao ljudima koji snimaju film, usmjeravajući nas gdje i na što treba staviti akcent“, navodi Vladimir Perić.

Kako kaže, snimanje je proteklo sjajno, tim više jer je u pitanju tema koja je sama po sebi vesela: „Mačkare kao običaj, kao tradicija, kao nešto što se godinama obilježava, je ujedno i nešto što uveseljava i ljude. A sami Golubinčani su nam sa zadovoljstvom izašli u susret upravo zato što rade na očuvanju tog običaja, organiziraju ih svake godine i svakako da im je značilo da se o tome napravi i jedan kraći film“.

Specifičnost običaja za Srijem

A zašto baš Golubinci i Golubinačke mačkare? S obzirom na to da su nam karnevali uglavnom svima poznati, Perić pokušava objasniti:

„Golubinčani to rade na sebi specifičan način, kombinirajući upravo taj moment karnevala koji je svakako poznat naširoko, ali i čuvajućigolubinacke mackare 2 stare običaje i samu koncepciju mačkara odnosno onoga kako se to nekada radilo, pri tom kombinirajući turističke, komercijalne i moderne oblike, ali bez promjene starih načina i starih običaja što je jako bitno za znanost“, navodi Perić.

Kako kaže, film je lijepo prihvaćen od publike, a u planu je da se film o golubinačkim Mačkarama premijerno prikaže i u drugim gradovima. Film Golubinačke mačkare uskoro će biti prikazan i na drugim festivalima, a bit će premijerno prikazan i u Golubincima:

„Mislim da bi to bio red, a i njima bi to puno značilo jer je to ipak dijelom i njihov film. Za neke druge festivale potrudit ću se uraditi engleski prijevod kako bi film mogao biti prikazan i izvan zemlje. Siguran sam da će film fino zaživjeti i dobiti dobre kritike kod šire publike“.

Dobre reakcije

Vremenski uvjeti prilikom premijernog prikazivanja filma organizatorima nisu baš išli na ruku, pa je film umjesto na otvorenom, bio prikazan u zatvorenom prostoru, što je utjecalo na nešto manji broj posjetitelja:

„Zbog tih okolnosti nije bilo ljudi onoliko koliko smo očekivali, ali su bile jako dobre reakcije i pohvale što se tiče samog filma ali i same ideje da se zabilježe i očuvaju neki od tih starih običaja“.

A nije izostala ni reakcija samih Golubinčana koji su danas posebno ponosni što su običaji vezani za Golubinačke mačkare ostali zabilježeni i na filmskom platnu:

„Veoma je značajno što smo ove godine s etnografskim muzejom uspjeli napraviti film koji će ostati trajno zabilježen sa svim običajima koje mi predstavljamo u vrijeme Mačkara. Brend Golubinačkih mačkara postao je iz godine u godinu sve masovniji i poprimio je i međunarodni karakter, ali je zadržao taj etno karakter i film upravo govori o tome. Mi smo se potrudili i dodatno i pored organiziranja Mačkara da budemo i glumci, a već sada smo u pregovorima s Muzejom Srema da predstavimo i običaje vezane za golubinačke svadbe. Drago mi je što će se film prikazivati na raznim festivalima, a za nas Golubinčane je izuzetno značajno da ti običaji ostanu trajno zabilježeni za našu djecu, koju ćemo nadam se potaknuti da i dalje održavaju taj brend Golubinaca“, istaknuo je predsjednik HKPD-a Tomislav Vlatko Ćaćić.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima