Preminula Ana Milodanović – autorica prve slike od slame

Objavljeno: 22.07.2011. Pregleda: 49

Naivna umjetnica u tehnici slame i jedna od ključnih sudionica te scene Ana Milodanović umrla je 20. srpnja 2011. godine, u 86. godini života. Pokopana je na žedničkom groblju, 21. srpnja.

Ana Milodanović rođena je 1926. godine u Žedniku. Ona i njezine sestre Teza i Đula, te Marija Ivković Ivandekić i Kata Rogić bile su poznate pletilje predmeta od slame (perlica i kruna) za proslave dužijanci koje su se održavale u Subotici i okolici. Prvo su radile predmete od slame kao što su krune, perlice i vjerski simboli, a poslije su počele izrađivati slike od slame.

Članicom Likovne kolonije tavankutskog KUD-a »Matija Gubec« bila je od 1961. do 1972. godine. Izlagala je u zemlji i inozemstvu na preko 100 izložaba.

ana milodanovic -rit-1962Prvi put je izlagala na Prvoj izložbi slikara amatera u Tavankutu 1962. godine, a s te joj je izložbe poznata slika „Rit" (koja se smatra prvom slikom od slame) i maketa crkve sv. Marka u Žedniku. Godine 1965. izlagala je u Subotici na izložbi „Amateri i naivci - Tavankut", koja je privukla veliku pozornost publike i dobila povoljne ocjene kritičara. Uspjeh ove izložbe pružio je slamarkama mogućnost da nadalje izlažu samostalno.

Jedna je od slamarki koje su ostvarile značajan opus djela vjerske tematike. Brojni se njezini radovi nalaze u institucijama Subotičke biskupije. Na poticaj đurđinskog župnika Lazara Ivana Krmpotića 1960. godine Ana i njezina sestra Teza izradile su grb kardinala Alojzija Stepinca u povodu njegove smrti.

Ani Milodanović posvećen je značajan prostor u monografiji „Umjetnost u tehnici slame" Lazara Ivana Krmpotića iz 2001. godine.

Tekst: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima