Preminuo Stjepan Jozić (1951.-2011.), ravnatelj vinkovačkog muzeja

Objavljeno: 22.07.2011. Pregleda: 55

Hrvatska novinska agencija (Hina) objavila je kratku vijest da je nakon duge i teške bolesti u Zagrebu 21. srpnja 2011. godine, preminuo dugogodišnji ravnatelj vinkovačkog Gradskog muzeja, akademski slikar Stjepan Jozić. U njoj je istaknuto: „Za njegove dvadesetogodišnje ravnateljske dužnosti Gradski se muzej postupno širio te znatno obogatio djelatnost i struku".

To konkretno znači da su njegove zasluge za ustroj i obogaćivanje vinkovačkog Gradskog muzeja, koji danas ima: Arheološki odjel s arheološkom, numizmatičkom i dokumentacijskom zbirkom, Etnološki i Galerijski odjel, te Povijesni odjel s povijesnom, kartografskom i tehničkom zbirkom, kao i zbirkama diploma, medalja, spomenica, plaketa, odlikovanja, medalja, značaka, oružja, vojne i lovačke opreme, odora i pribora, žigova, plakata, letaka, drugih tiskovina, keramike, stakla, razglednica, starih crteža, zastava, grbova i sl., nezaobilazne i velike.

Stjepan Jozić je rođen u Bačkom Monoštoru 1951. godine, a nakon što su mu se roditelji preselili u Vinkovce tamo je i završio osnovnu i srednju školu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 1979. Diplomirao je u klasi glasovitog prof. Vasilija Jordana 1983. godine. Kratko je vrijeme radio u gospodarstvu i kao srednjoškolski profesor umjetnosti, a pred Domovinski rat zaposlio se u Gradskom muzeju u Vinkovcima, u kojem 1991. preuzima dužnost ravnatelja. Osim slikarstvom, bavio se računalnom grafikom, grafičkim dizajnom, ilustriranjem knjiga i organiziranjem izložaba. Bio je voditelj Likovne radionice Dječjeg doma „Sv. Ane" u Vinkovcima te umjetničkih kolonija u Selcu i Lovranu. Darovao je više od 120 svojih djela za pomoć djeci, udrugama, braniteljima i invalidima. Za svoj rad više puta je nagrađivan i odlikovan.

Gradski muzej u Vinkovcima osnovan je 1946. a 1950. smješten u kasnobaroknoj građevini sagrađenoj za vojne potrebe početkom 1870-tih, na današnjem Trgu bana Josipa Šokčevića. Pokraj vrijedne muzejske građe iz nekadašnje antičke kolonije Aurelia Cibalia, među mnoštvom eksponata posebnu pozornost privlače predmeti iz tradicijske šokačke baštine.

Stjepan Jozić pokopan je u subotu, 23. srpnja, na vinkovačkom gradskom groblju nakon komemoracije koja je održana u Galeriji likovnih umjetnosti „Slavko Kopač" u Vinkovcima.

Tekst: T. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima