Održana 6. likovna kolonija u župi Presvetog Trojstva u Somboru

Objavljeno: 22.07.2011. Pregleda: 44

Župa Presvetog Trojstva u Somboru ove je godine organizirala tradicionalnu župsku likovnu koloniju priređenu 20. srpnja, na kojoj je sudjelovalo 13 slikara. Ovaj šesti susret u prostoru negdašnjeg franjevačkog samostana u samom središtu grada okupio je umjetnike iz Sombora, Subotice, Slankamena i Čantavira.

„Prvotna je želja da se ovdje jedanput u godini okupe somborski, ali i drugi slikari, koji svojim boravkom i radom ostavljaju župi kao instituciji svoja djela koja ostaju u fundusu ove župske zajednice", rekao nam je župnik župe Presvetog Trojstva preč. Josip Pekanović.

Ova župa ima slobodu i dozvolu umjetnika da slike pokloni, ili ukoliko su takve potrebe da ih proda, ali za sada se o tome nije razmišljalo, već se redovito priređuju izložbe nakon sušenja i uramljivanja ovih umjetničkih djela. Slike se u prostorijama župne kuće obično izlažu u proljeće - oko blagdana Uskrsa i tu ostaju do sljedeće likovne kolonije, odnosno izložbe, tako da ih mogu pogledati svi vjernici i svi zainteresirani ljubitelji likovne umjetnosti.

Župnik Josip Pekanović zadovoljan je odazivom slikara, onih novih, ali i onih „starih znanaca", koji ovdje dolaze svake godine i već su dugogodišnji prijatelji župe. Inspiraciju su tražili u župi, u prelijepom sakralnom prostoru, ali ove godine je na neki način utjecao i sam župnik.

kolonija sombor 2011„Slikari su ove godine uglavnom ostali ovdje na župi i tu nalazili inspiraciju, ali kada su željeli slikati nešto od somborskih motiva, obično su dolazili prije pribilježiti skice, tako da na likovnoj koloniji sav svoj rad mogu posvetiti tome. Skrenuo sam pažnju umjetnicima da sljedeće godine ova župa slavi jubilej - 250 godina od posvećenja crkve Presvetog Trojstva. Gradnja crkve je započela prije 260 godina, a nakon 10 godina ona je blagoslovljena i nastavljena je gradnja. Stoga sam pomalo sugerirao umjetnicima da ako je neko inspiriran, bude zastupljena ta tema crkve. Neki su slike na tu temu napravili ovdje, a neki još uvijek rade slike na tu temu i nakon likovne kolonije, kako bi dali svoj doprinos povodom ovog jubileja. I sljedeća, 7. likovna kolonija bit će posvećena ovoj temi", kaže župnik Josip Pekanović, dodavši kako bi sljedeće godine trebala izaći iz tiska i monografija župe.

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji sudjelovali su: Sava Stojkov, Rudolf Cirkli, Marija Turkalj-Matić, Marija Kemer, Jene Višinka, Cecilija Miler, Đerđi Šarić, Josipa Križanić, Vanda Njilaši, Zorica Lazić, Mirko Kesegi, Rudolf Sedlar i Stjepan Albot. Već drugu godinu financijskom potporom koloniju je pomoglo Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne zajednice.

Tekst: Z. G.
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima