Samo HRabro o svojoj nacionalnoj pripadnosti

Objavljeno: 29.07.2011. Pregleda: 47

izjasni se hrabroŠto veći broj članova hrvatske zajednice u Srbiji slobodno izjašnjenih o svojoj nacionalnoj pripadnosti na predstojećem popisu stanovništva, cilj je afirmativne kampanje koju je započelo Hrvatsko nacionalno vijeće, istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj 25. srpnja u prostorijama ovoga državnog tijela u Srbiji. Kampanja se provodi pod sloganom „Izjasni se Hrabro" i objedinjuje sve čimbenike i strane u okviru hrvatske zajednice u Srbiji, istaknuto je.

Porukom „Izjasni se Hrabro" Hrvatsko nacionalno vijeće obraća se svim pripadnicima hrvatske zajednice u Srbiji, a posebice onima koji još uvijek nemaju dovoljno smjelosti očitovati se kao Hrvati.

Na predstojećem popisu stanovništva za sve će nacionalne zajednice u Srbiji biti posebno zanimljiva tri pitanja, istaknuo je predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić.

„Ta tri pitanja odnose se na nacionalnu pripadnost, materinji jezik i vjeroispovijest. Upravo iz toga razloga, a polazeći od činjenice da je broj pripadnika nacionalne manjine temelj za ostvarivanje svih manjinskih prava u Srbiji, jasno je da je za sve strukture hrvatske zajednice veoma važno na koji način će se ovaj popis završiti i u kojoj mjeri će se Hrvatice i Hrvati tako očitovati na popisu."

Nacionalno neopredijeljenih građana je u Srbiji više od 200 tisuća, a s razlogom se vjeruje kako dobar dio njih pripada hrvatskom korpusu, rekao je zamjenik Pokrajinskog tajnika za upravu, propise i nacionalne zajednice Mato Groznica.

„U Srijemu su se, primjerice, mnogi izjašnjavali kao neopredijeljeni ili su bili neizjašnjeni, dok su se u Bačkoj mnogi Hrvati izjašnjavali prema svojoj subetničkoj pripadnosti. Možemo razumjeti što se 2002. godine netko tko je pripadnik hrvatske zajednice nije tako htio izjasniti, ali zato i njima i svima želimo poslati poruku da se više nemaju čega plašiti. Naprotiv, u Srbiji, za koju vjerujemo da je duboko posvećena demokratskim procesima i vrednotama, nema niti jednoga razloga za tajiti svoju nacionalnu, vjersku ili koju drugu pripadnost."

izjasni se hrabro-press-mPozivamo i ohrabrujemo sve koji su iz bilo kojih razloga u statističkom smislu ostali izvan hrvatske zajednice, da pokažu visoku svijest prilikom popisa i pribroje se ukupnoj hrvatskoj zajednici u Srbiji bez obzira na regionalnu, subetničku ili neku drugu pripadnost, dodaje Groznica.

Na novinarski upit što znači izjašnjavanje prema subetničkoj pripadnosti, kao i konstatacija da ne postoje Bunjevci-Hrvati i slično, Darko Sarić je odgovorio:

„Moramo prihvatiti činjenicu da nisu svi Bunjevci ne-Hrvati. Naprotiv, ima veoma značajan broj Bunjevaca koji pri tome ne  niječu svoju pripadnost hrvatskom narodu. I ja sam jedan od njih, kao i predsjednik HNV-a. I mnogi drugi Bunjevci potpuno su svjesni svoje pripadnosti hrvatskome narodu i pri tome ponosni na svoju subetničku pripadnost - bunjevačku. Upravo je iz tog razloga veoma važno da aktivno informiramo naše građane kako bi im u svakom trenutku bilo jasno na koji način će biti razvrstani u statistici ako odaberu određeni odgovor. Onaj tko je Bunjevac i pri tome ne želi biti Hrvat izjasnit će se kao Bunjevac. Ali upravo zbog onih ljudi koji su ponosni na svoju subetničku bunjevačku pripadnost, a pri tome jasno i nedvojbeno osjećaju pripadnost hrvatskom narodu, važno je poslati poruku da se izjasne kao Hrvati, jer će inače dospjeti u skupinu 'ostali' ili u neku drugu nacionalnu skupinu."

Snimljen radijski jingl za kampanju „Izjasni se HRabro"
Marketing tim Hrvatskoga nacionalnoga vijeća u okviru kampanje „Izjasni se HRabro" za predstojeći popis stanovništva u Srbiji izradio je radijski jingl koji je 28. srpnja promoviran u javnosti. Njegovim će se emitiranjem na valovima radiopostaja u Vojvodini slati jasna i prepoznatljiva poruka slušateljima. U osnovi radijskog jingla je kratka medijska poruka sa suvremenim glazbenim izričajem, čini ga obrada melodije himne Europske Unije - „Ode radosti" i promidžbeni slogan „Izjasni se HRabro", uz naziv poručitelja - Hrvatskoga nacionalnog vijeća. Svrha je radio jingla kao i cijele kampanje, ohrabrivanje pripadnika hrvatske zajednice da se na predstojećem popisu stanovništva u Srbiji izjasne kao Hrvati, čiji je materinski jezik hrvatski a vjeroispovijed rimokatolička. Poslušajte jingl!

Hrvatske udruge, kojih u Srbiji ima više od 40, kao i rimokatolička crkva, trebaju preuzeti značajnu ulogu u ohrabrivanju stanovništva prilikom izjašnjavanja na popisu, rekla je vijećnica HNV-a Josipa Ivanković.

„U predstojećem popisu stanovništva udruge moraju biti među glavnim nositeljima promocije za očuvanje identiteta hrvatske nacionalne manjine. One će svojim radom na dobrovoljnoj osnovi samoinicijativno odlučiti na koji način će predstavljati sebe i hrvatsku nacionalnu manjinu."

Cilj kampanje je očuvanje osobnog i nacionalnog identiteta.

Na predstojećem popisu očekuje se općenito manji broj pripadnika nacionalnih manjina jer su upravo mlađi naraštaji oni koji slijede nekakvo kozmopolitsko viđenje vlastite pripadnosti, pa je tako ova kampanja dobrim dijelom usmjerena i na mlađu populaciju, dodao je Sarić.

Za afirmativnu kampanju osigurano je 850 tisuća dinara iz proračuna HNV-a, dok se dodatna sredstva očekuju i iz drugih izvora.

Napomena: Tekst autora Siniše Jurića preuzet je s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima