U Somboru održana 77. Dužionica

Objavljeno: 05.08.2011. Pregleda: 41

Sedamdeset i sedma po redu tradicionalna žetvena svečanost, zahvala Bogu za žito, kruh i plodove zemlje – Dužionica, u organizaciji HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora, održana je u nedjelju, 31. srpnja.

Uvod u centralnu proslavu bila je večer prije, u subotu 30. srpnja, kada je u Hrvatskom domu priređen kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali domaćini i gosti iz Tolise u Bosni i Hercegovini. Pozdravljajući nazočne, predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor“ Mata Matarić podsjetio je da Dužionica ne traje tek nekoliko dana, već da zapravo traje cijele godine, te dodao kako ovu svečanost nitko ne bi trebao svojatati.

„Dužionicu neki svojataju i kažu da je to samo bunjevački običaj, a da baš i nije običaj Hrvata. Mi smo prošloga tjedna bili na žetvenim svečanostima, odnosno Dužionici u Zaprešiću, pa sad vi vidite čija je to svečanost. Ne možemo lokalno promatrati ovu zahvalu Bogu. Smatram da je to panonska Dužionica u kojoj i naše društvo aktivno sudjeluje. Sedamdeset i sedmi put mi zahvaljujemo za plodove zemlje, stoga nitko nema pravo Dužionicu svojatati, ali je ima pravo slaviti“, naglasio je Mata Matarić.

Uslijedio je program u kojem su se na pozornici smjenjivali domaćini i gosti iz Tolise. U programu je sudjelovala i literarna sekcija, te pjevači pod ravnanjem Tereze Zujić. Urednik lista „Miroljub“ Alojzije Firanj predstavio je novi, ovogodišnji treći broj, a pedeset i peti od početka izlaženja. Pročelnik sportske sekcije Pavle Matarić predstavio je ekipu veslača „Salašari somborski“ koji će sudjelovati na 14. maratonu lađa na Neretvi. Pred sam kraj programa predstavljeni su i ovogodišnji bandašica i bandaš: Cecilija Pekanović i Petar Firanj, oboje iz Nenadića.

Sudionici i gosti Dužionice, su u nedjelju 31. srpnja, sudjelovali na svečanoj svetoj misi u crkvi Presvetog Trojstva koju je predvodio preč. Josip Pekanović u koncelebraciji s karmelićaninom o. Bernardinom Viszmegom i župnikom župe Sveti Križ u Somboru vlč. dr. Marinkom Stantićem. Župnik je blagoslovio kruh kojeg su bandaš i bandašica potom ponijeli u Županiju.

Nakon svete mise zaigralo se kolo na Trgu Presvetog Trojstva, a potom su sudionici ovogodišnje Dužionice pošli do Županije, gdje ih je primio gradonačelnik Nemanja Delić. Njemu je kruh uručila bandašica Cecilija Pekanović.

Nakon prijama, sudionici Dužionice su uz pratnju tamburaša zaigrali i ispred Županije, a potom su svi zajedno pošli u Hrvatski dom, gdje je priređen ručak. Predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić predstavio je kampanju pred popis stanovništva 2011. godine u Srbiji koja je naslovljena „Izjasni se HRabro“ te je pozvao hrvatsku nacionalnu zajednicu da se na popisu stanovništva izjasne za ono što jesu – Hrvati.

„Tužno je bilo vidjeti u crkvi i kod gradonačelnika dvije Dužionice, dva kruha, dvije bandašice i dva bandaša, jer sam siguran da svi pripadamo istomu stablu. Bili ste hrabri devedesetih godina, bili ste hrabri i danas kada je trebalo u crkvi stajati s predstavnicima onih struktura zbog kojih smo bježali od mobilizacije i koji su bili na strani onih kojima se sada sudi u Hagu. Ostali smo hrabri i tada, ostali smo hrabri i danas. I zato, izjasni se hrabro na popisu stanovništva: izjasni se da si Hrvatica, izjasni se da si Hrvat“, rekao je Slaven Bačić.

Nazočne je ohrabrila i konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Vesna Njikoš Pečkaj. Osim spomenutih, svečanosti Dužionice su nazočili i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, predstavnici Hrvatske matice iseljenika, predstavnici Crkve i hrvatskih kulturno-umjetničkih društava i udruga

Tekst: Zlatko Gorjanac

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima