Prenosimo iz HR: Podvlačenje crte — kultura vojvođanskih Hrvata u 2011. godini

Objavljeno: 10.01.2012. Pregleda: 53

Posljednji broj tjednika „Hrvatska riječ" u kalendarskoj godini prava je prigoda za sumiranje proteklih 365 dana. Tako je list na stranicama kulture pokušao sagledati kulturu vojvođanskih Hrvata u 2011. godini, ističući najznačajnije događaje koji su je obilježili. O ovoj temi za HR govore: član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za kulturu Andrej Španović, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov i urednik kulturne rubrike „Hrvatske riječi" Davor Bašić Palković.

andrej spanovicAndrej Španović, član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu:

Smatram da je 2011. godina bila uspješna za kulturu Hrvata u Vojvodini, odnosno Republici Srbiji. Ove godine je HNV raspisao dva natječaja za sufinanciranje projekata i programa udruga, ukupne vrijednosti dva milijuna dinara. Nadamo se kako je to u određenoj mjeri olakšalo rad udruga s obzirom da su im primanja od strane državnih tijela bila smanjena ili potpuno ukinuta. Svakako, HNV će taj trend pomaganja udrugama nastaviti i sljedeće godine. Što se tiče kulturnih manifestacija, bilo ih je mnogo, ali ja bih izdvojio samo neke. Na prvom mjestu je proslava 100 godina Dužijance što svakako govori o opstojnosti Hrvata na prostorima Subotice i okolice, ujedno je to i manifestacija od pokrajinskog značaja za nas Hrvate.

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor" iz Sombora obilježilo je 75 godina postojanja. Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata „Šokadija" iz Sonte obilježila je 10 godina od osnutka. Srijemci su imali proslavu rođenja Josipa bana Jelačića, u kojoj su sudjelovala sva hrvatska društva s ovih prostora. Posebno bih istaknuo priznanja koje je uručio predsjednik Republike Hrvatske društvima „Vladimir Nazor" iz Sombora i „Matija Gubec" iz Tavankuta, jer ta priznanja djeluju pozitivno i na ostale udruge da ustraju u svojim naporima u očuvanju hrvatskog identiteta. Dobro je da takvi napori ipak budu primijećeni i prepoznati od matične države. Ovo je samo najznačajniji dio među događanjima kojih je bilo mnogo, a iskreno se nadam da će ih u godinama koje slijede biti još više.

tomislav zigmanovTomislav Žigmanov, ravnatelj ZKVH-a:

Ukoliko kulturu promatramo u svojem užemu značenju, onda bih izdvojio nekoliko najznačajnijih događaja u protekloj godini. Vjerojatno je među prvima, prema svojem simboličnom značenju, dodjela priznanja „Povelja Republike Hrvatske" za dvije hrvatske kulturne udruge iz Vojvodine. Riječ je o Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu „Vladimir Nazor" iz Sombora, koji ove, 2011. godine slavi 75 godina od osnutka te Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu „Matija Gubec" iz Tavankuta, koji ove godine slavi 65 godina od osnutka i 50 godina organiziranog rada na planu izrade slika u tehnici slame. Javnost je hrvatske zajednice u Vojvodini ocijenila dobivanje ovih priznanja kao snažnu potvrdu da Hrvatska vodi računa o hrvatskoj kulturi ma gdje se ona stvarala te da je spremna odavati priznanja i hrvatskim udrugama izvan Hrvatske koje su svojim radom pridonijele očuvanju i razvoju kulture Hrvata u Vojvodini, kao integralnom dijelu jedinstvene hrvatske kulture. Na taj način, s druge strane, osnažuje se i samopoštovanje unutar ovdašnje hrvatske zajednice.

Drugi po značaju događaj jest postavljanje poprsja Balinta Vujkova u „park književnika" u Subotici - to je prvi puta u posljednjih dvadesetak godina da se jednom hrvatskom velikanu s područja Vojvodine otkriva spomenik. Ovaj je događaj također imao svoj simbolički značaj - riječ je o poprsju čovjeka koji je u svojemu gradu bio proskribiran i zabranjivan, tako da smo na djelu imali i javnu rehabilitaciju najvećeg sakupljača narodnog književnog blaga u hrvatskome rasuću. Treći je dobivanje besplatnih doktorskih studija na sveučilištima u Hrvatskoj za ovdašnje Hrvate. Ostvarenjem ove inicijative stvorit će se, čvrsto vjerujem, temeljna pretpostavka za daljnji razvoj naše manjinske identitetske infrastrukture, poput katedre za kroatistiku pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novome Sadu, a usto institucije hrvatske zajednice bit će u mogućnosti prikladnije i stručnije odgovarati na cijeli niz predstojećih izazova i zadaća. I na koncu, ali ne i na posljednjem mjestu, nije toliko događaj koliko fenomen - i u ovoj godini krize, kada je područje kulture bilo vrlo slabo financirano, kultura vojvođanskih Hrvata pulsirala je i opstojala zahvaljujući umnogome entuzijazmu brojnih uposlenika, pa i kada su u pitanju posve zahtjevni izazovi. Postojeći entuzijazam, naime, treba nas sve hrabriti, jer kazuje da za budućnost, bez obzira na poteškoće, ne treba previše brinuti.

davorbpDavor Bašić Palković, urednik kulturne rubrike tjednika „Hrvatska riječ":

Među događajima bih izdvojio dodjelu „Povelje Republike Hrvatske" dvjema udrugama iz Vojvodine, veliku proslavu 100. godina Dužijance u Subotici, iako se financijski aspekt njezine realizacije, nažalost, pokazao „kontroverznim" nakon završetka manifestacije, te jubilej 50 godina od organiziranog rada u umjetnosti u tehnici slame, koja je, uz tamburašku glazbu, najveći kulturni „brend" vojvođanskih Hrvata.

Općenito, moj je dojam kako je iza nas jedna pristojna godina u kulturi, s obzirom na društvene, prije svega ekonomske prilike u kojima se odigravala. Mislim da se kulturna scena vojvođanskih Hrvata na neki način definirala, odnosno da sve više liči na ono što rade neke druge, „starije" manjinske zajednice u Vojvodini. Tu najviše mislim na postignuti kontinuitet i kvalitativnu ujednačenost pokrajinskih smotri i manifestacija u različitim područjima amaterskog stvaralaštva, te festivala. Prostora za unapređenje svakako ima, kao i u većini stvari koje određuju naše živote, a u tom smislu bih naglasio aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatskoga nacionalnog vijeća, koji su i u protekloj godini radili na tomu, pružajući stručnu i financijsku potporu akterima kulturne scene. Kakvi će biti rezultati toga u budućnosti, po mome sudu, ovisi u velikoj mjeri o samim udrugama. S druge strane, u području visoke kulture, naši autori nisu imali zapaženijih nastupa ili nagrada, kao što je to bio slučaj prijašnjih godina.

Tekst i fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima