Udruga građana „Urbani Šokci“ 2011. godinu završila radno

Objavljeno: 24.01.2012. Pregleda: 35

Članovi UG „Urbani Šokci" iz Sombora 2011. godinu završili su radno. Kao što je i planirano, snimao se materijal potreban za izdavanje CD-a sa starim svatovskim napjevima podunavskih Šokaca.

„Ovaj projekt nastao je kao logičan slijed nakon zajednički organizirane izložbe šokačkih narodnih nošnji iz Bačke, Mađarske i Slavonije u Muzeju u Somboru, a u okviru projekta 'Šokci i baština'. Kako je ove godine i KPZH 'Šokadija' iz Sonte imala promociju knjige 'Šokačke narodne nošnje u Bačkoj', mislim da slobodno možemo govoriti o kontinuiranom radu šokačkih udruga na zapisivanju, snimanju, odnosno čuvanju naše baštine za sva vremena, što me osobito veseli", kaže predsjednica UG „Urbani Šokci" Marija Šeremešić. Projekt izrade CD-a je pri kraju, a Berešci i Sonćani su, kao posljednje skupine, 15. prosinca snimili svoje materijale.

snimanje cd svatovskih pisama2-mPrije toga snimljeni su napjevi iz Bačkog Monoštora i Bača. Problemi su nastali u šokačkim selima južnog Podunavlja. U Plavni se, najvjerojatnije, sve „razobičajilo", ni najstariji žitelji se ne sjećaju riječi i melodija starih svatovskih napjeva, a članovi HKUPD-a „Dukat" iz Vajske još uvijek pokušavaju pronaći riječi i melodije u sjećanjima starih. S obzirom da je riječ o napjevima koji su, pretpostavlja se, stari sto i više godina, posljednji je trenutak da se zabilježe i ostanu u arhivima udruga koje su sudjelovale u istraživanju, te institucija poput Etnološkog instituta za folkloristiku Hrvatske, muzeja, arhiva i drugih zainteresiranih.

marija seremesic-m„Uz velike napore uspjeli smo zatvoriti financijsku konstrukciju. Nije riječ samo o CD-u, moram spomenuti da će u izdanju udruge istodobno biti tiskana i prva knjiga u ediciji 'Spomenar', zbirka poezije 'Tamna cesta' prerano preminulog hrvatskog pjesnika Stipana Bešlina, Šokca iz Bačkog Monoštora. Mislim da sam uspjela, nakon niza godina traganja, pronaći gotovo cijelu građu za ovu zbirku. Izvori su mi bili stari kalendari, stari časopisi, arhivi, a uspjela sam doći i do jednog broja originala u savršeno očuvanim rukopisima. Zbirku pripremamo u suradnji s dr. sc. Sanjom Vulić. Iako već godinama ne dobivamo neki veliki novac, ove godine smo, kako su u pitanju vrlo ozbiljni i zahtjevni projekti, od HNV-a očekivali više. Odobreno nam je svega 20.000 dinara za knjigu i 25.000 dinara za CD, što nije podmirilo niti minimalne troškove. No, vrijeme je darivanja, dobrih ljudi ima, pa smo uz velike napore ipak uspjeli animirati određene darovatelje i tako financirati projekte", kaže Marija Šeremešić.

Predstavljanje CD-a sa starim „svatovskim šokačkim pismama" bit će održano 26. siječnja, u Maloj dvorani Kulturnog centra u Baču, s početkom u 19 sati, a u organizaciji Udruge građana „Tragovi Šokaca" iz Bača.

Tekst i fotografije: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima