„Preprekova jesen 2017“ u Novom Sadu

Objavljeno: 12.12.2017. Pregleda: 39

Preprekova jesen sl.2Kulturna manifestacija Preprekova jesen 2017. koju priređuje HKUPD Stanislav Preprek, održana je u subotu, 21. listopada u Kulturnom centru Novog Sada. Ovom je prigodom predstavljena zbirka kratkih priča Preprekova jesen 2017. koja sadrži radove 22 autora iz Vojvodine i Hrvatske izabrane na natječaju ove novosadske udruge. Nagrada za najbolju priču pripala je Vlahu Ercegoviću iz Dubrovnika za priču Badlove, drugonagrađeni su Bomboni sa zemlje Branke Dačević iz Novog Sada, a treće mjesto pripalo je Ruži Silađev iz Sonte za priču Batak.

„Teme su zaista različite, od nekih koje zadiru u fantastički diskurs, antiutopijski, čak i bajkoviti, pa do onih punih nostalgičnih sjećanja, vraćanja u djetinjstvo, ili se radi o ljudima koji su napustili svoj zavičaj, ali i o konkretno angažiranim socijalnim temama u kojima se prepliću teme siromaštva, agresije i drugih različitih vidova nasilja i nekorektnih odnosa prema čovjeku. U tom smislu, mislim da je pred čitateljima zaista veoma kvalitetno štivo i da će svatko naći ponešto u čemu može uživati“, otkrila nam je Dragana V. Todoreskov, recenzentica zbirke i predsjednica žirija.

Predstavljanje zbirke

Nakon uvodnih riječi o samoj zbirci i nagrađenim pričama, nagrađene autorice su pročitale svoje uratke. Priča Bomboni sa zemlje Branke Dačević govori o Drugom svjetskom ratu, o tome kako ga je ona proživljavala iz perspektive djeteta. Rađena je po sjećanju Brankine majke koja je preživjela rat.

„Meni je izrazito veliko zadovoljstvo da sam osvojila drugu nagradu za kratku neobjavljenu priču na međunarodnom natječaju koji je raspisao Stanislav Preprek, tako da sam veoma zadovoljna. To mi je ujedno i veliki podstrijek da sada izdam i zbirku tih mojih kratkih priča. Inače, u rujnu mjesecu sam izdala svoju prvu zbirku pjesama Gdje je moj dom koja je jako dobro prošla kod čitatelja“, kaže Dačević.

Diva i zbor

Večer književnosti i glazbe otvorila je hrvatska operna diva Antonija Mirat uz pratnju pijanistice Marine Mikić, otpjevavši nekoliko arija. Ovo nije njezino prvo gostovanje na Preprekovim manifestacijama, te kaže kako im se uvijek rado odaziva.

„Meni je izrazito velika čast što sam pozvana i ove godine. Moram priznati da se uvijek vrlo rado odazivam ovom događaju, te sam i lani prisustvovala. Društvo Preprek njeguje hrvatsku kulturu ovdje u inozemstvu. Velika mi je čast što mogu podržati moje ljude koji su tu ili bilo gdje u svijetu“, kazala je operna diva.

Nastavak programa obilježio je i nastup ženske pjevačke skupine Društva sa spletom pjesama iz Međimurja i drugima iz njihovog repertoara.

Dvanaesta obljetnica

HKUPD Stanislav Preprek je subotnjom manifestacijom ujedno obilježilo i 12 godina rada. Predsjednik Društva Krešimir Tkalac poziva potencijalne članove da se informiraju o udruzi putem njihovog sajta i postanu dio ove lijepe priče.

„Neki budući planovi su definitivno rad dramske sekcije i naravno nastavak svih ovih aktivnosti s nakladništvom knjiga“, objasnio je Tkalac.

Na kraju večeri podijeljene su nagrade i zahvalnice, a manifestaciji su, među ostalim nazočili i predstavnici Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu, Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, HNV-a i Grada Novog Sada.

Izvor: Hrvatska riječ (D. Marković)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima