VIII. Međunarodna smotra amaterskih dramskih društava u Somboru

Objavljeno: 12.12.2017. Pregleda: 38

smotra amaterskih dramskih drustavaHrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor organiziralo je VIII. Međunarodnu smotru amaterskih dramskih društava. Tijekom dvodnevnog susreta, 20. i 21. listopada 2017. godine, izvedene su tri komedije u izvedbi domaćina – dramske sekcije Nazora, te gostiju iz Viteza i Hercegovca.

Susrete su otvorili domaćini komedijom Općinski načelnik Franje Babića u režiji Ljiljane Tomić-Markovinović. Komična je to priča o bać Tuni, seljaku koji postaje općinski načelnik. U tu novu ulogu najviše se uživjela njegova žena Kata, a kako to obično biva oko novog načelnika i njegove žene sjatila se galerija likova koji od novog načelnika očekuju razne usluge. Kraj je očekivan – ostavka i bruka. Nazor je Babićev komad postavio na prijedlog svojeg Kulturnog savjeta, predstava je na bunjevačkoj ikavici, a glumci, u predstavi ih je angažirano deset, su u tradicijskoj bunjevačkoj odjeći. U ulozi općinskog načelnika je Zvonimir Lukač, koji je prije nekoliko godina i bio inicijator pokretanja Međunarodne smotre amaterskih dramskih društava.

„Uloga je teška i zahtjevna, traži mnogo koncentracije. Taj općinski načelnik dobro se uklapa i u današnje vrijeme jer se mnogi nađu na mjestima kojima nisu dorasli i na kojima se ne mogu snaći“, kaže Lukač.

Nazorovi dramci novu predstavu pripremali su nekoliko mjeseci, a redateljica je zadovoljna krajnjim rezultatom toga rada.

„Ovo su amateri sa svojim poslovima i obvezama tako da je bilo teško održati probe, a da na njima budu svi glumci. No, na kraju sam zadovoljna onim što smo uradili, a posebno su me obradovale reakcije gledatelja“, kaže redateljica.

Nazor je Općinskog načelnika na scenu postavio uz potporu Lokalnog akcijskog plana za mlade Grada Sombora.

Prvi puta u Somboru je gostovalo Gradsko kazalište mladih iz Viteza (BiH).

„S kazalištem iz Viteza povezala nas je Hrvatska matica, a kontakti su uspostavljeni u Hercegovcu. Prvo smo mi bili gosti na festivalu u Vitezu, a sada oni uzvraćaju posjet“, kazao je pročelnik dramske sekcije Nazora Šima Raič.

„Spojili su nas Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu, tu smo se sreli i dogovorili da nam Nazor gostuje na Danima hrvatskog kazališta u BiH. U Vitezu smo potpisali povelju o suradnji i želim vjerovati da je ovo početak dugovječne i kvalitetne suradnje“, kaže voditelj Gradskog kazališta mladih iz Viteza Ivan Sajević.

Za gostovanje u Somboru glumci iz Viteza odabrali su komediju Šmizle, rađenu po tekstu Miroljuba Nedovića u režiji Brune Grebenara. Mjesec dana nakon što su na VII. Komedija festu u Bjelovaru osvojili nagradu za najbolju predstavu, na somborsku smotru stigla je AK Pučka scena, Hrvatske čitaonice iz Hercegovca (Hrvatska) i to s nagrađenom predstavom Do posljednje kapi krvi Nine Horvat i redateljice Natalije Lacine.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima