Preprekovo proljeće u Novom Sadu

Objavljeno: 05.05.2023. Pregleda: 75

Literarno-glazbena manifestacija Preprekovo proljeće u Novom Sadu, koju organizira mjesni HKUPD Stanislav Preprek, održana je u subotu, 22. travnja 2023. godine, u Malom amfiteatru Spensa. Ovom prigodom predstavljeno je novo izdanje istoimenog zbornika pjesama te nagrađene tri najbolje. Na natječaj su pristigle pjesme ukupno 21 autora i autorica, a stručno povjerenstvo radilo je u sastavu pjesnikinje Branke Dačević, pisca i književnog kritičara iz Vinkovaca Franje Nagulova i predsjednice povjerenstva i urednice zbornika Preprekovo proljeće i Preprekova jesen Dragane V. Todoreskov.
Četrnaestu po redu manifestaciju Preprekovo proljeće otvorio je predsjednik HKUPD-a Stanislav Preprek Krešimir Tkalac koji je naglasio kako je prošla godina bila izuzetno teška za Udrugu jer su preminuli neki veoma dragi članovi. On se osvrnuo i na problem s nedostatkom prostora zbog kojeg su se, kako je naveo, ljudi počeli udaljavati od Udruge. Ipak, kako je poručio, ne smije se odustati od rada Udruge.

Očuvanje identiteta 

Na početku manifestacije obratili su se i Nikola Bajić iz veleposlanstva Hrvatske u Beogradu, Denis Lipozenčić iz Hrvatskog nacionalnog vijeća, Jasna Čordaš iz HKC-a Novi Sad, Mirko Turšić iz HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina i Irina Papuga iz Koordinacijskog odbora društava za jezike, književnost i kulturu. Nikola Bajić osvrnuo se na značaj održavanja Preprekovog proljeća.
Preprekovo proljeće uspjelo je sačuvati tradiciju manifestacije i tako treba nastaviti, nastaviti s jačanjem književnih i kulturnih veza s matičnom domovinom s ciljem očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta, jezika i kulture, što Udruga i svakako radi", naveo je Bajić.

Egzistencijalno-ontološke teme

Prvo mjesto na ovogodišnjem natječaju pripalo je Bojanu Đurđeviću iz Požege za pjesmu Hodnik, drugo mjesto odnijela je pjesma Kontrasti i harmonije Mirjane Kiževski iz Novog Sada, dok je treću nagradu osvojila autorica Mirjana Mukulec iz Oroslavja za pjesmu Gagarin.
„Više od 20 autora i autorica i ovaj su put svojim prilozima doprinijeli realizaciji zbornika čija esencija nadasve obvezuje multirazinsku posvećenost, kako amatersko-stvaralačkih tako i profesionalno-teorijskih pristupa. Postpandemijsko iskustvo, rusko-ukrajinski konflikt te inflatorni pritisci koji čitavu regiju neminovno guraju u novo recesijsko doba, izvjestan su okidač za dominantan udio tekstova egzistencijalno ontološke provenijencije", opisao je u recenziji Franjo Nagulov.
O pristiglim i nagrađenim radovima govorila je i Dragana V. Todoreskov, ukazujući da se kroz ovaj i slične projekte radi i na njegovanju hrvatskog standardnoga jezika i hrvatskih dijalekata.
„Nastojimo se povezati, kako s matičnom državom tako i s hrvatskom pjesničkom i proznom dijasporom diljem svijeta i čini mi se da u tome uspijevamo, što pokazuje broj poslatih priloga. Ove ćemo godine ediciju Preprekovi prozaisti obogatiti jednom novom knjigom, knjigom Mirjane Kiževski koja je drugonagrađena", kazala je Todoreskov.
Ženska pjevačka skupina udruge pod ravnanjem Dobrivoja Jankovića svojim je izborom izvornih hrvatskih pjesama doprinijela doživljaju večeri.

Izvor: Hrvatska riječ (K. I. I.)

Foto: rtv.rs

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima