Preregistracija udruga od jeseni bit će uvjet apliciranja na natječaje

Objavljeno: 31.07.2009. Pregleda: 48

Ladislav SuknovicZakon o udrugama stupio je na snagu u srijedu, 22. srpnja, a počet će se primjenjivati 22. listopada ove godine. Udrugama građana i društvenim organizacijama predstoji posao oko preregistracije koji se mora obaviti u roku od 18 mjeseci od dana početka primjene ovog Zakona.

Pravnik, a ujedno i tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Ladislav Suknović, navodi da je svrha Zakona o udrugama stvaranje jedinstvenog Registra udruga, koji će biti dostupan u pisanom i elektroničkom obliku.

«U Agenciji za gospodarske registre bit će oformljen posebni Registar udruga, koji će u elektroničkom obliku biti dostupan svima zainteresiranima, koji će imati uvid u popis udruga, njihovih zastupnika, a morat će biti prikazana i bilanca stanja i uspjeha udruga. Također se predviđa i postupak stečaja i likvidacije udruga koje ne budu platežno sposobne odnosno likvidne», pojasnio je Suknović.

Preregistracija će se obavljati u sjedištu Agencije za gospodarske registre, a podrazumijevat će i plaćanje određene pristojbe, čiji će se iznos, kaže Suknović, tek odrediti pod-zakonskim aktima.

«Zakonom nije predviđen iznos pristojbi koje se trebaju platiti pri preregistraciji udruga, ali će biti određen podzakonskim aktima. Preregistracija će se obavljati u Agenciji za gospodarske registre, koja se u Subotici nalazi na Trgu Lazara Nešića. Pri postupku preregistracije, predstavnici udruga dužni su priložiti Rješenje o registraciji, Odluku o izboru zastupnika udruge, ovjerenu presliku osobne iskaznice zastupnika udruge, kao i dva primjerka novog Statuta», naveo je Suknović.

Prema Suknovićevim riječima postupak registriranja udruga bit će olakšan, u smislu broja osnivatelja, jer će udruge moći osnovati najmanje tri punoljetne i pravno sposobne osobe, a omogućeno je i da ih osnuju maloljetnici, uz suglasnost njihovog zakonskog zastupnika.

«Sada će postupak registriranja biti znatno olakšan, jer je po novom Zakonu potrebno svega tri punoljetne i pravno sposobne osobe za osnivanje udruge. Osim toga, udrugu će od jeseni moći osnovati i maloljetnici stariji od 14 godina, ali uz pismenu suglasnost zakonskog zastupnika», rekao je Ladislav Suknović.

Novim Zakonom, udruge će moći djelovati i bez preregistracije, međutim, Suknović ističe važnost preregistracije udruga, kojom one stječu pravni status, i na taj način mogućnost apliciranja na općinske, pokrajinske i gradske natječaje, koji su i temeljni izvor financiranja većine udruga.

«Status pravne osobe udruge stječu na dan upisa u Registar, što je vrlo važno prilikom apliciranja na natječaje, kod kojih se uglavnom zahtijeva i Rješenje o registraciji udruge. Što se tiče hrvatskih udruga na području RS, kojih je trenutno oko četrdeset, smatram da bi u cilju njihova opstanka, trebalo ozbiljno pristupiti postupku preregistracije», naglasio je Suknović.

Udrugama koje su pred osnivanjem, Suknović preporuča da pričekaju do listopada, jer će u suprotnom od jeseni također morati pristupiti preregistraciji. Udruge koje ne budu obavile preregistraciju u predviđenom roku, brisat će se iz Registra udruga. (Marija Matković)

Tekst je preuzet s web portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima