Proslava crkvenog goda Presvetog Srca Isusova i obljetnica HKD-a „Šid“

Objavljeno: 19.07.2019. Pregleda: 39

crkvei god hkd šidSada već uobičajeno, hrvatska udruga iz Šida proslavlja svoju obljetnicu na dan obilježavanja crkvenog goda Presvetog Srca Isusova župe, u okviru koje već punih devet godina djeluje i radi. A tako je bilo i ove godine. Svečanost je započela u prijepodnevnim satima 28. lipnja 2019. godine euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Šidu. Svetu misu predvodio je prečasni Blaž Zmajić, župnik u Irigu i Vrdniku, u zajedništvu s rimokatoličkim i grkokatoličkim svećenicima iz Srijema i Hrvatske, te župnikom domaćinom vlč. Nikicom Bošnjakovićem. Na početku misnoga slavlja vani ispred ulaznih vrata crkve, nad kojima je mozaik Srca Isusova, svećenici i vjernici su izmolili litanije Presvetom Srcu Isusovom, nakon čega je blagosiljana velika slika milosrdnoga Isusa. Na slici piše „Isuse, uzdam se u tebe“ i ona simbolizira blizinu Isusova milosrdnoga srca svakomu tko se uzda u Isusa Krista i traži njegovo milosrđe za životne brige i teškoće. Istoga dana u večernjim satima, u župnom dvorištu, održan je kulturno-umjetnički program, kojim je HKD Šid svečano obilježilo devetu obljetnicu svog aktivnog i kontinuiranog rada.

Molitva za ljubav i obraćenje

Na svetoj misi župnik Bošnjaković pozdravio je i poželio dobrodošlicu svećenicima i brojnim vjernicima iz Šida, filijala, te susjednih mjesta u Hrvatskoj i izrazio zadovoljstvo što su se župljani okupili u velikom broju, kako bi u zajedništvu proslavili crkveni god. Svima je poželio ljubav Presvetog Srca Isusova, blaženstvo bezgrješnoga srca Marijinog, mir i obraćenje. Ispred 12 vitraja dvanaestorice apostola, darova župljana, članovi crkvenih vijeća župe Šid u zajedništvu s prečasnim Zmajićem izmolili su molitvu vjernika. Nakon svete pričesti u svetoj misi, pred novim kipom Prečistoga srca Marijina Gospe Fatimske, prisutni vjernici izmolili su posvetnu molitvu predanja vlastitoga života Presvetom Srcu Isusovu i bezgrješnom srcu Marijinom. 

Trud se isplatio

Prije devet godina, na inicijativu nekoliko župljana i župnika vlč. Nikice Bošnjakovića, osnovana je hrvatska udruga u Šidu, sa željom da njeguje tradiciju i običaje Hrvata iz ovoga dijela Srijema. Danas se udruga iz Šida može pohvaliti brojnim zapaženim nastupima folklorne i tamburaške sekcije, uspješno organiziranim likovnim kolonijama, smotrama, revijama nošnji, književnim večerima posvećenim velikanima hrvatske književnosti iz Srijema.
„Društvo je oko pet mjeseci bilo u blagoj stagnaciji. Od početka ove godine ponovno smo se okupili u nešto većem broju, a pridružili su nam se i mlađi članovi. Višemjesečni rad je urodio plodom. U ovoj godini smo imali nastupe u Hrvatskoj, u Semeljcima, Tompojevcima, Bogdanovcima, sudjelovali smo na općinskoj i zonskoj smotri folklora i očekujemo pozitivne rezultate s posljednjeg natjecanja. Trenutno se spremamo za Đakovačke vezove. Postavili smo i novu koreografiju, što je vjerojatno utjecalo na dobre rezultate. Nadam se da će biti još više zainteresirane djece, jer je najmlađa folklorna skupina pozvana na Vinkovačke jeseni. Najveći akcent u našem radu je na folkloru i tamburaškom orkestru. Vrijedno radimo i trudimo se, a probe održavamo dva puta tjedno kako bismo se što bolje pripremili za nastupe“, kaže predsjednica Udruge Zorica Šafarik.

Srijemu od srca

U župnom dvorištu, na novoizgrađenoj i natkrivenoj pozornici, u bogatom kulturno-umjetničkom programu su se, osim domaćina, predstavili pjesnikinja Anica Pinterović iz Gibarca, te kulturne udruge SKUD Jednota iz Šida, KPD Đura Kiš, također iz Šida, KUD Ivan Kotljarevski iz Bikić Dola i gosti iz Vinkovaca - pjevačka skupina KUD Tkanica.
„Ljubav je očuvati povijest, a ako se ona ne cijeni onda čovjek u sadašnjosti biva dezorijentiran, izgubljen. Zato želim zahvaliti svim sudionicima programa što su nas okupili kako bismo proslavili devetu obljetnicu HKD-a Šid pod geslom Srijemu od srca, upravo danas kada Katolička Crkva slavi svetkovinu Presvetog Srca Isusova“, poručio je s bine župnik Bošnjaković.

Nova suradnja

Prvi puta Šiđanima se predstavila ženska pjevačka skupina KUD-a Tkanica. Izazvali su veliki interes gledateljstva, kako izvedbom svojih pjesama tako i svojim starogradskim haljinama.
„Osnovani smo 1984. godine. Njegujemo naše stare izvorne pjesme, a od 2000. godine smo počeli pjevati starogradske pjesme. U suradnji s gradskim muzejom smo napravili naše stilske starogradske haljine. Uglavnom pjevamo uz pratnju tambura, ali ponekad i bez njih. Nedavno smo osnovali žensku pjevačku skupinu i često gostujemo u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni. Šiđani su bili gosti na manifestaciji u Tompojevcima. Poslije druženja smo se dogovorili da budemo njihovi gosti. Ostvarena je lijepa suradnja i nadam se da će se ona nastaviti i u budućnosti i da ćemo i mi biti u prilici njih ugostiti“, kaže Eva Rudeš iz Vinkovaca.

Podrška HNV-a

Svečanosti je prisustvovao i međunarodni tajnik HNV-a Darko Baštovanović:
„Dojmovi su uistinu predivni. Ne samo kao uposleniku HNV-a koji se nalazi u središnjici hrvatskih institucija, nego i kao Srijemcu. Lijepo je biti ovdje i vidjeti ovoliko zajedništvo. Mislim da u udruzi u Šidu ima dosta potencijala, ali naravno treba i dalje raditi, jačati međusobnu komunikaciju, povjerenje i zajedništvo. To je ključna riječ koja je osnova svega. Također, važno je držati stalnu komunikaciju s institucijama u Subotici i s predstavnicima naše zajednice. Mislim da volje, energije i potencijala svakako ne manjka ni s jedne ni s druge strane, a vidjet ćemo kako će se to u budućnosti materijalizirati. Sadašnje rukovodstvo HNV-a je u fazi kontinuiteta. Realiziraju se oni projekti koji su zacrtani, ali su u planu i neki novi projekti“, istaknuo je Baštovanović.
A želja Šiđana je da na proslavi svoje 10. obljetnice otvore prostorije novog spomen doma koji će nositi ime Isidora Ise Velikanovića. Za sada je to samo ideja, ali se nadaju potpori relevantnih državnih i kulturnih institucija da im se ta želja uskoro i ostvari.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima