Zavjetno zavičajni dan u Vajskoj

Objavljeno: 19.07.2019. Pregleda: 11

zavičajni dan 2019Vajsku i Bođane je nekada davno, točnije 1893. godine, zadesila velika poplava. Iste godine naši stari dali su svoj zavjet Bogu. Jesu li ga i u kojoj mjeri poštovali teško je reći. Onda su došle godine pedesete prošlog stoljeća kad je ovo područje zadesilo strašno nevrijeme, kada su ljudi ostali bez svoje ljetine. Mještani tada ponovno svoj zavjet obnavljaju, ali ovaj puta cijelo selo sudjeluje u zavjetu, svi ga štuju i poštuju. Taj dan svi su odlazili i na misu ili službu, sve do ratnih godina. 

HKU Antun Sorgg iz Vajske je prošle godine došao na ideju da Zavjetni dan proširi i na zavičajni. Želja im je da se svi koji su otišli, odsjelili iz Vajske na taj dan vrate da se sjete odakle potječu. Zavičajni dan je drugi po redu, a zavjetni se slavi 126 godina.

 

Spremno nositi svoj križ

Zavjetno-zavičajni dan održan je u utorak 2. srpnja. 2019. godine , a svečano misno slavlje predvodio je vlč. Tomislav Benaković, župnik svetišta sv. Bogdana L. Mandića u Osijeku, u koncelebraciji drugih svećenika.
U svojoj homiliji vlč. Benaković je kazao: „Zavjet vaši stari su dali da vas vaša nebeska Majka Marija čuva da se strašno nevrijeme više ne ponovi. Svi mi uvijek kada imamo briga i problema, ali i zahvala dolazimo pred Mariju i njoj se utičemo. Kako je naša Majka imala svoj križ koji je spremno prihvatila i nosila i mi svi danas imamo svoje križeve koje isto tako trebamo prihvatiti i nositi. Ne trebamo odbaciti svoje križeve nego ih spremno nositi, a u tome će nam pomoći naša Majka samo ako je lijepo zamolimo. Svi mi vjernici trebali bi uzeti sliku naše Majke, zapaliti svijeću, ući u svoju nutrinu i pomoliti se Majci, bilo da imamo molbi ili zahvala“.
Misu je glazbeno animirao župni zbor, uz pratnju Elizabete Balog na orguljama. Na kraju mise domaći župnik Vinko Cvijin zahvalio se svima koji su sudjelovali u organizaciji ove proslave. Uslijedila je procesija s Marijinim kipom, oko crkve.

Kulturni program

U kulturnom programu nastupila su djeca iz dramske sekcije HKU Antun Sorgg koja je počela djelovati u proljeće ove godine. Izvela su igrokaz Sićanje koji su za ovu prigodu napisale Vesna Fehir, Aleksandra Pakledinac i Amalija Šimunović. Sestre Emilija i Valentina Kovačev otpjevale su Šokačku himnu, čija je autorica Božana Vidaković, uz pratnju tamburaškog sastava Slavonci iz Vinkovaca. Dužnosnik HNV-a Lazar Cvijin pohvalio je ovom prigodom rad udruge Antun Sorgg i pozvao sve prisutne da 10. srpnja 2019. godine dođu na otvorenje Šokačke kuće u Vajskoj, koju je ta udruga kupila za svoj rad a donacijom Vukovarsko-srijemske županije. Uslijedili su nastupi HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, odnosno njihove ženske pjevačke skupine Prelje, plesača i pjevača iz KC-a Klasje iz Privlake (Hrvatska). Na kraju programa predsjednik vaištanske udruge Mladen Šimić zahvalio se svima koji su sudjelovali u programu i koji su pridonijeli ostvarivanju ove manifestacije. Zamolio je sve prisutne da zajedno ispred pozornice zaigraju jedno šokačko kolo.
Manifestaciji su, među ostalim, nazočili i predstavnici Generalnog konzulata RH u Subotici, HNV-a, DSHV-a, ZAKUD-a Vukovarsko srijemske županije, Općine Bač, te hrvatskih udruga iz Stanišića, Subotice, Bača i Vajske.

Izvor: Hrvatska riječ (A. Š.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • 26. Izložba božićnjaka i predstavljanje monografije
  • Koncert klape Barun
  • Koncert velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec u Rumi
  • Božićni koncert u Monoštoru
  • Memento 2 - Godišnji koncert izvođačkog ansambla Bunjevačkog kola
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima