Proslava crkvenog goda župe Šid i obljetnice HKD-a „Šid“

Objavljeno: 11.07.2017. Pregleda: 35

Crkveni god Sid 2017 sl.1Svaki početak je težak, a takav je bio i Hrvatskom kulturnom društvu Šid, koje je počelo s radom prije sedam godina na inicijativu nekoliko entuzijasta i župnika vlč. Nikice Bošnjakovića. Ideja im je tada bila da u Šidu osnuju hrvatsku udrugu čiji će članovi njegovati tradiciju, kulturu i običaje Hrvata iz ovog dijela Srijema.

Danas, nakon sedam godina postojanja, zahvaljujući vrijednom radu svojih članova, predsjedništvo ovog Društva s ponosom ističe da su tijekom posljednjih godina ostvarili svoj maksimum i svoje ciljeve. Na osnovi postignutih rezultata nadaju se da uspjesi neće izostati ni ubuduće, kao ni entuzijazam i volja članova ove udruge.

Dvije proslave

Hrvatska udruga u Šidu svoju obljetnicu proslavlja na dan crkvenog goda Presvetog Srca Isusova župe Šid, u okviru koje već sedam godina i djeluje. Tako je bilo i ove godine 23. lipnja. Proslava je počela svečanim misnim slavljem koga je predvodio vlč. Ivica Živković, župnik u Hrtkovcima i upravitelj župa u Nikincima i Platičevu, u zajedništvu s grkokatoličkim svećenikom u Berkasovu Vladimirom Edelinskim i domaćim župnikom vlč. Nikicom Bošnjakovićem, koji je tom prigodom pozdravio sve vjernike, kako iz Šida i okolice tako i iz susjednih mjesta Hrvatske. Svečanost je nastavljena u večernjim satima u župnom dvorištu, gdje je priređen bogat kulturno-umjetnički program, na kojem su, osim domaćina, nastupili i SKUD Sveti Sava Šid, SKUS Jednota, KPD Đura Kiš i udruga Urbani Šokci iz Bača, a gosti na proslavi obljetnice bili su i predstavnici Kulturnog društva Antun Gustav Matoš iz Tovarnika:

„Mislim da je naše Društvo tijekom prošle godine dostiglo vrhunac svog rada. Imali smo 37 različitih aktivnosti i nastupa uz 250 registriranih članova. U sedam sekcija, koliko postoji u našem Društvu, 70 članova je aktivno uključeno u rad. Od najznačajnijih aktivnosti istaknuo bih natkrivanje bine, jer smo time dobili jedan jako lijep prostor za sve naše nastupe koje organiziramo kako bismo očuvali našu hrvatsku kulturnu baštinu“, ističe predsjednik HKD-a Šid Josip Pavlović. „Koliko nam bina znači, potvrdili smo jučerašnjom izvedbom premijere predstave Uskrsnuće Isusa Krista u režiji redatelja Cvetina Aničića, koju su izveli članovi Amaterskog kazališta Branislav Nušić i članovi naše biblijsko-dramske sekcije. Sama ta predstava zbog svoje multietničnosti, zbog same strukture njenih glumaca, daje jednu posebnu draž.“

Kako ističe predsjednik udruge u Šidu, postoje ambiciozni planovi i za narednu godinu. Predstoji im organiziranje jubilarne pete likovne kolonije koja će biti održana početkom rujna. Sredstva za te namjene osigurana su iz općinskog proračuna.

Razvijati osjećaj zajedništva

Podršku HKD-u Šid već godinama pruža i Općina Tovarnik koja im je donirala izvjesna sredstva. „Drago mi je što smo uspjeli ostvariti kulturni most između HKD-a Šid i kulturnih društava iz Tovarnika. Ta kulturna suradnja se nastavlja na dobrobit i Šida i našeg mjesta. Moram istaknuti da mi surađujemo na dva polja, kako na folklornom tako i na likovnom. Smatram da treba pomoći naša društva koja Crkveni god Sid 2017 sl.2djeluju u Srbiji kako bi još uspješnije radili“, kaže Ante Nikolić iz Tovarnika.

Proslavi obljetnice prisustvovali su i predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, institucije koja također pomaže rad ove udruge:

„Iznimno mi je drago što sam ponovno u Šidu. Prvobitni entuzijazam je splasnuo, Društvo je opstalo i nastavilo raditi. I ne samo to, nego se i razvija. Drago mi je što se priključuje i sve veći broj mladih, što postoji brojno članstvo, što sve svjedoči o živom, pulsirajućem društvu, o jednoj živoj zajednici. Vjerujem da jedan snažan pečat tom pulsiranju daje i ovdašnji župnik Nikica Bošnjaković, kao i članstvo i ljudi koji su okupljeni oko Društva“, navodi predsjednik IO HNV-a Darko Sarić-Lukendić, dodajući: „Za nas je iznimno značajno da se lokalni mjesni Hrvati okupljaju u kulturnim udrugama, jer je to način da se čuva sjećanje na kulturnu baštinu Hrvata, ali je to i način da se razvija osjećaj zajedništva u hrvatskoj zajednici. Zato smo radosni što ovo Društvo postoji i funkcionira i želimo im dug i uspješan rad“, kaže Lukendić.

HNV, sukladno svojim mogućnostima, svake godine pomaže njihove aktivnosti kroz razne donacije:

„Ja bih posebno istaknuo mogućnost onima koji vode pojedine sekcije u društvima da besplatno pohađaju stručne tečajeve, svake godine u Hrvatskoj, jer na taj način kadrovsko osnažujemo društva, i to je način da se kroz podizanje kvalitete kulturnih sadržaja, razvija i ukupna kulturna ponuda.“

Akcent – tambura

Osim folklorne, biblijsko-dramske, literarne, likovne, sekcije udruge žena Šokice, udruga u Šidu poseban akcent posljednjih mjeseci stavila je na razvoj tamburaške sekcije. Za rukovoditelja tamburaške sekcije angažiran je voditelj Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume Josip Jurca: „Suradnja je počela u ožujku ove godine. Postojala je velika volja rukovodstva udruge u Šidu da napravi jedan ozbiljan tamburaški orkestar. Osposobili smo se za jedan skroman nastup kako bismo se predstavili publici i pokazali da se muzika može podići na jednu višu umjetničku razinu. Nadam se da će tijekom vremena to biti sve bolje i bolje“, navodi Jurca.

Višegodišnju suradnju Šiđani su ostvarili i s Udrugom Urbani Šokci iz Bača.

„Naša udruga s udrugom iz Šida surađuje od dana kada smo mi prvi puta organizirali manifestaciju Žensko tradicijsko češljanje, otkada su nam oni stalni gosti. Mi smo Šokci iz srednje Bosne, oni su iz nekih drugih krajeva, tako da smo svi Šokci. Malo Srijemci, malo bački Šokci, ali imamo istu kulturu, isti jezik, slične nošnje, običaje i to je jedna lijepa nit koja nas spaja“, kaže predsjednica Udruge iz Bača Stanka Čoban.

Svim zaslužnim članovima Društva na kraju kulturno-umjetničkog programa uručene su zahvalnice, a predsjednik udruge iz Šida izrazio je želju da će se suradnja na polju kulture nastaviti i ubuduće sa svim kulturnim udrugama s kojima djeluju k istom cilju: njegovanju tradicije i kulture svog naroda.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima