Proslava Male Gospe u obnovljenoj zavjetnoj kapeli Majke Božje u ataru Kukujevaca

Objavljeno: 25.09.2017. Pregleda: 43

Kukujevci kapela sl.1Nakon više od dvadeset godina Kukujevčani, oni koji su ratnih devedesetih prognani iz svog rodnog sela, ali i ostali župljani iz šidske općine, 8. rujna 2017., na blagdan Male Gospe, hodočastili su zavjetnoj kapeli Blažene Djevice Marije u polju Kukujevaca. Desetljećima su Kukujevčani na blagdan Male Gospe dolazili u kapelicu slaviti Marijin rođendan sve do onog dana kada su morali napustiti svoje domove. Do samo prije nekoliko mjeseci kapelica u kukujevačkom ataru bila je zapuštena, ruinirana i obrasla u korov. Ove godine članovi Zavičajne udruge – Kukujevci odlučili su u dogovoru sa župnikom Nikicom Bošnjakovićem prikupiti donacije kako bi obnovili kapelu.

U nekoliko radnih akcija uspjeli su je osposobiti i urediti kako bi, kao i nekad, mogli hodočastiti na to sveto mjesto. Za samo nekoliko mjeseci kapela je potpuno obnovljena od krovišta, stolarije, betonskih staza, a završeni su i svi molerski i fasadni radovi:

„Sve te radove predvodio je Kukujevčanin Milan Cindrić zajedno sa svim ostalim Kukujevčanima koje je uspio animirati i koji su prihvatili poziv da sređuju ono što mogu. Ono što nam je najviše na srcu, to je crkva Presvetoga Trojstva u selu kojoj smo zavjetovani kroz ovu obnovu kapele da nam Majka Božja pomogne u prikupljanju donacija i pronalasku izvođača kako bismo započeli i njenu rekonstrukciju“, rekao je vlč. Bošnjaković.

Ovaj dan bio je vrlo značajan dan za sve Kukujevčane, a svake godine na blagdan Male Gospe, od sada, za sve njih ponovno će biti hodočasnički zavjetni dan Gospi u polju.

Riječi zahvale

Misno slavlje u obnovljenoj kapeli predvodio je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović:

„Radujem se danas što zajedno s vama možemo proslaviti ovaj zavjet Blaženoj Djevici Mariji, obnoviti ga tako da ona zagovara kod Gospodina i da nama daje snagu kako bismo mogli, počevši od ove Kukujevci kapela sl.2kapele koja je tako lijepo obnovljena, nastaviti i obnovu župne crkve u Kukujevcima. Djevica Marija je uvijek tražila volju i dobrobit dobrih ljudi. A tako i sada traži od nas riječi zahvale za sve što je učinila i čini danas. Zahvalnost Djevici Mariji pokazali smo upravo kroz obnovu ove kapelice koja je bila neko vrijeme i zaboravljena. Bilo mi je drago vidjeti sve što se ovdje događalo od vremena prvih radova na njenoj obnovi do danas kada je kapela u novom ruhu. Drago mi je što smo danas svi zajedno ponovno ovdje, a tako će vjerujem biti i ubuduće“, istaknuo je srijemski biskup Gašparović.

Ulaganje za budućnost

Kukujevčani su se organizirali i kroz nekoliko akcija u kojima su i sami sudjelovali, uspjeli su najprije raščistiti teren a potom završiti i ostale radove oko crkve:

„Uklonili smo granje, sklonili panjeve, pripremili teren za betoniranje, a zatim riješili i kompletno krovište i betonske staze oko crkve. Nešto više od 60 Kukujevčana dalo je svoje dobrovoljne priloge i prikupili smo više od 20.000 kuna. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u radovima jer ovo je ispunjavanje naše volje i želje da se ova kapela obnovi. Mi smo voljni da pomognemo i obnovu župne crkve iako su za to potrebna ogromna financijska sredstva. Ali ja vjerujem i u župnika i u biskupa da ćemo to uspjeti zajednički uraditi“, rekao je Milan Cindrić.

Dugi niz godina, Kukujevčani raseljeni po cijeloj Hrvatskoj, redovito dolaze obilaziti svoje pokojne na kukujevačkom groblju:

„Mi smo dosta raseljeni, ali se družimo i nastojimo da se često sastajemo. Volimo dolaziti ovdje jer tu su nam korijeni. Kako bismo prilikom dolaska u svoje rodno selo imali mjesto da se svi skupa okupimo, došli smo na ideju da obnovimo zavjetnu kapelu koja je godinama bila zapuštena. Prikupili smo novac i na našu radost uspjeli smo je privesti namjeni i evo danas ponovno smo ovdje na svetoj misi u našoj zavjetnoj kapeli u polju. Prikupili smo sredstva i za obnovu naše župne crkve Presvetog Trojstva. Međutim, to je nedovoljno, a za njenu adaptaciju potrebno je mnogo više. Za njenu kompletnu obnovu potrebna nam je pomoć i Srbije i Hrvatske i nekih europskih fondova, kako bi se ta crkva sačuvala za budućnost naše djece. Dokle god smo živi mi ćemo dolaziti i pomagati, jer tu su naši korijeni i to ne smijemo zaboraviti“, istaknula je predsjednica Zavičajne udruge – Kukujevci Tatjana Rigo.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima