Proslava svetkovine Presvetoga Srca Isusova i obljetnica osnivanja HKD-a „Šid“

Objavljeno: 06.07.2011. Pregleda: 40

Proslava Presvetoga Srca Isusova, crkvenoga goda kirbaja u Šidu, 1. srpnja, započela je svečanom misom u župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusovog, koju je predvodio srijemski biskup mons. mr. Đuro Gašparović u koncelebraciji generalnog vikara Srijemske biskupije i župnika i dekana u Srijemskoj Mitrovici Eduarda Španovića, župnika u Petrovaradinu i upravitelja svetišta Gospe Tekijske, vlč. Stjepana Barišića, potom župnika u Inđiji vlč. Stjepana Kljajića, grkokatoličkog župnika i dekana u Šidu vlč. Mihaila Režaka, župnika u Sotu i Erdeviku vlč. Zdravka Čabrajca i župnika u Šidu vlč. Nikice Bošnjakovića. Notu misi dao je je zbor Sv. Cecilije iz Srijemske Mitrovice pod ravnanjem časne sestre orguljašice, Cecilije Tonikić. Pokraj velikog broja župljana iz šidske župe i okolice, svečanoj misi prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave općine Šid, predstavnici ostalih kulturno-umjetničkih društava iz Šida kao i dužnosnici Veleposlanstva RH u Beogradu i HNV-a.

hkd sid 2011-3Program HKD-a „Šid"

Poslije svete mise, u crkvenom dvorištu održan je prigodni program HKD-a „Šid", zajedno s ostalim KUD-ovima grada Šida. Prisutnima se obratio vlč. Nikica Bošnjaković, koji je tom prigodom iznio planove daljnje izgradnje pastoralnog centra u okviru nove crkvene kuće, koja je kupljena prošle godine i u kojoj se sada održava vjeronauk za mlade, probe folklora i tamburaškog orkestra, kao i sve ostale aktivnosti crkvenog i duhovnog života.

Potom je sve prisutne pozdravio predsjednik HKD-a „Šid" Josip Hodak:

„Razlog našem današnjem okupljanju jest prva godišnjica rada HKD-a 'Šid', koje je osnovano 11. lipnja 2010. godine, na inicijativu i uz veliku pomoć vlč. Bošnjakovića. Kroz jednogodišnji rad društva njeguje se i održava kulturna i običajna tradicija Hrvata na ovim prostorima, a ljudi dobroga srca i plemenitih namjera se druže, surađuju s drugim etničkim skupinama, predstavljaju suvremenicima i čuvaju za budućnost svu ljepotu nacionalnog bića. Jer pjesma i igra, kultura i običaji jednog naroda jesu njegova duša, njegovo živo biće i trajno svjedočanstvo njegovog postojanja u vremenu i prostoru. HKD 'Šid' je mlado, društvo u povoju, njegovom prohodavanju su pripomogli mnogi dobri ljudi, organizacije i ustanove, a folklorna i tamburaška sekcija ostvarile su već niz uspješnih nastupa«, rekao je Hodak.

hkd sid 2011-2Velikom broju publike predstavila se mlađa folklorna grupa HKD-a „Šid". Mališani su podigli publiku na noge, a s obzirom da je bogatstvo šidske općine i u njenoj multietničnosti, suživotu različitih nacija i vjera, kao i različitosti kultura i običaja, prisutnima su se predstavili i prijatelji, članovi Slovačkog kulturno-umjetničkog društva „Jednota", koji su svojom razigranošću dobili veliki pljesak od svih prisutnih. Njegovanje svoje tradicije, a duboko poštovanje i divljenje drugima, jest ono što je krasilo, krasi i krasit će sve plemenite ljude, pa su tako među gostima bili i članovi Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Sveti Sava", koji imaju višedecenijsko iskustvo i tradiciju. Živu i razigranu melodiju, živopisne nošnje i veselu igru Rusina predstavili su te večeri članovi KUD-a „Đura Kiš" i na kraju ponovno domaćini, starija folklorna grupa HKD-a „Šid".

Tekst: Suzana Darabašić
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima