Proslava u biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu

Objavljeno: 27.08.2021. Pregleda: 47

proslava velikih tekija07U Biskupijskom svetištu pokraj Petrovaradina u četvrtak, 5. kolovoza 2021. godine, proslavljen je blagdan Gospe Snježne. Prva sveta misa na blagdan Snježne gospe na Tekijama slavljena je u jutarnjim satima na njemačkom jeziku, a predslavitelj slavlje je bio župnik u Laćarku vlč. Ivica Zrno. Euharistijsko slavlje na mađarskom jeziku predslavio je subotički biskup mons. Slavko Večerin, koji je u homiliji podsjetio vjernike na povijest blagdana Gospe Snježne, na događaj kada je u Rimu 352. godine 5. kolovoza pao snijeg, a Gospa je u viđenju od tadašnjega pape tražila da na tome mjestu podigne crkvu. Biskup Večerin je posebno naglasio da u svima koji su kršteni u Isusovo ime postoji privrženost Isusu Kristu i Mariji. Biskup je homiliju zaključio mišlju da nas blagdan koji slavimo uči poštivati Blaženu Djevicu Mariju, Bogorodicu, ali i sebe, onaj Duh Božji koji prebiva u nama.

Svečano euharistijsko slavlje na hrvatskom jeziku predvodio je beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar u koncelebraciji sa subotičkim biskupom mons. Slavkom Večerinom, biskupom domaćinom mons. Đurom Gašparovićem, te svećenicima iz Srijemske i Subotičke biskupije, kao i Beogradske nadbiskupije. Na samom početku euharistijskoga slavlja, upravitelj svetišta vlč. Ivan Rajković je pozdravio biskupe koji su se odazvali pozivu da slave misna slavlja. Kazao je kako se ovim blagdanom, prisjećajući se povijesnog događaja, želimo još više učvrstiti u vjeri.
Beogradski nadbiskup mons. Hočevar je u homiliji kazao kako se svi vjernici s ovoga hodočašća trebaju vratiti preobraženi, ne samo u svoje domove nego na sve putove svoga života, te da smo se na ovome hodočašću okupili razmišljati je li hodočašće zemljom ljepše nego hodočašće prema vječnosti. Posebno je naglasio poruku pročitane Riječi Božje da je čovjek hram Gospodnji.
Pitanje da smo hramovi Božji peozbiljno je za nas da bismo se mogli ovaj dan vratiti svojim kućama s dosadašnjim mentalitetom, dosadašnjim mislima… 
„Svatko od nas je pozvan da postane Božje svetište. Znamo da je utjelovljeni hram Božji Isus Krist, toliko više jer se utjelovljenjem sačuvao od grijeha, utjelovivši se, približio se svima nama. A kada je na njega u trenutku krštenja sišao Duh Božji, taj Duh je u njemu i ostao, a po tom Duhu je On veličanstveni Božji hram. Zato je važno da se tome Božjemu hramu redovito približavamo. Ali je upravo Krist Gospodin sam u suglasnosti s Ocem i Duhom Svetim odlučio da bi se nama ljudima još više približio, zato je izabrao među najsvetijim ženama svoju Majku. Zato je sam Bog Otac htio da ona bude bez grijeha začeta. Morala je svojom voljom, svojim htijenjem i svojim tako teškim životom dokazati da je vrijedna toga, te je svjesno prihvatila da je Božji hram, bezgrješan, da je ona onaj prostor u koji može sići veličanstvena Riječ Božja, apsolutna Božja mudrost. Ono što je Blažena Djevica Marija primila po posebnom daru, to mi primamo na dan krštenja", kazao je nadbiskup i zapitao se kako ćemo se osloboditi ropstva grijeha i zla, ako nema krštenja, te ustvrdio kako je u našim zajednicama sve manje krštenja. 
Posebno je naglasio da ne možemo biti Božji hram ako svake nedjelje ne surađujemo s Božjom milošću u sakramentima. 
„Trebamo više izgrađivati svoj vlastiti unutarnji hram u kojem boravi Gospodin, da bismo i mi, jer smo pozvani na apostolat, na svjedočenje evanđelja, hodajući ovim svijetom, progovarali samo riječi Božje, riječi u suglasnosti s istinama vjere… Da bismo svuda širili prisutnost Isusa Krista", poručio je mons. Hočevar.
Na kraju misnoga slavlja mons. Đuro Gašparović se zahvalio prisutnim biskupima, svećenicima i vjernicima koji su hodočastili iz različitih župa i biskupija, što su došli proslaviti blagdan Snježne Gospe u tekijskom svetištu. Izrazio je vjeru da nitko iz Svetišta neće otići, a da nije zahvalio Majci i zamolio je za zagovor u životnim potrebama.
Cijelo prije podne vjernicima je za ispovijed bio na raspolaganju veliki broj svećenika iz Srijemske i Subotičke biskupije, a proslava Velikih Tekija i ove se godine završila večernjom svetom misom, na koju se tradicionalno okupljaju vjernici iz sve tri petrovaradinske župe.

Izvor: Hrvatska riječ (Ana Hodak)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima