Prva nagrada za priču Paule Ćaćić na natječaju „Preprekova jesen“

Objavljeno: 10.11.2018. Pregleda: 37

paula CacicPoznati su pobjednici natječaja za najbolju kratku priču Preprekova jesen 2018., kojega je raspisalo HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada. Prva nagrada pripala je mladoj spisateljici Pauli Ćaćić iz Županje za pripovijetku Na kraju sela, druga nagrada Slađani Varićak, članici HKUPD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada, za priču Bjekstvo u sjećanje, a treća Jagodi Prebeg, književnici iz Rijeke, za priču Na bolovanju. Povjerenstvo za odabir najbolje kratke priče radilo je u sastavu: Marko Kljajić, Franja Petrinović i Dragana V. Todoreskov. 

Paula Ćaćić se, prema obrazloženju Povjerenstva, nagrađenom pripovijetkom nametnula kao perspektivan pripovjedač, vješt u komponiranju priče. Ona čitateljima nudi ulomak iz života Marka, mladića koji se u svom odrastanju i izboru životnoga puta suočava s nizom neprilika, koje kulminiraju prometnom nesrećom i pogibijom nedužna mladića Martina. Priča ove autorice, pored uzbudljiva i napeta sižea, donosi, među ostalim motivima, sliku sive svakodnevice današnjeg sela iz kojega odlaze mladi, složenog odnosa između djece i roditelja, te nevolja s nametnutim izborom zanimanja. U isti mah gradeći i psihološku nijansiranost glavnoga junaka ali i socijalnu uvjetovanost u njegovom životu, autorica je uspjela ostaviti snažan dojam, navodi se u obrazloženju Povjerenstva.
Slađana Varićak, kako navodi Povjerenstvo, piše o starici koja, iako živi sa svojom obitelji, bježi u sjećanje kako bi u njemu našla minimum osmišljavanja vlastitoga života. Osamljenost je fenomen kojim se Varićak bavi i u pripovjetci Putnik Namjernik, koja će također biti tiskana u zborniku Preprekova jesen, no proces starenja unosi osobito sumornu atmosferu u priču Bjekstvo u sjećanje. Iako pripovijeda u trećem licu, kroz lik osamljene starice prelamaju se svi događaji, a autorica uspijeva predočiti zamršene obiteljske odnose koji će tužni epilog dobiti u njezinoj smrti, navodi Povjerenstvo. 
Komunikacija između ljudi u priči Jagode Prebeg Na bolovanju također je komplicirana, no ova autorica unosi humor kako bi prevladala njezinu složenost i dramu nerazumijevanja koja vlada kod različitih generacija. Sva u formi telefonskog dijaloga, ova nas priča duhovito upućuje u svijet obiteljskih odnosa i problema koji okupiraju suvremene žene, navodi se u obrazloženju nagrade.
Podsjetimo, u širi izbor za nagradu ušlo je osam priča u kojima se, kako navodi Povjerenstvo, očituje raznovrsnost stilova i tema ali i visoka razina kvalitete autorskih glasova.
Nagrade će biti uručene na manifestaciji Preprekova jesen.

Izvor: Hrvatska riječ (M. T.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima