X. Smotra hrvatskih tamburaških sastava u Mirgešu

Objavljeno: 10.11.2018. Pregleda: 33

X. smotra tamburasa LjutovoTamburaška sekcija jedina je aktivna u radu mirgeške hrvatske udruge - Hrvatskoh kulturno-umjetničkog društva Ljutovo. Ta sekcija desetjeće unatrag organizira Smotru hrvatskih tamburaških sastava u Mirgešu. Ove, 2018. godine ta je manifestacija održana 9. rujna a u svojem jubilarnom izdanju okupila je tamburaške sastave iz tri države: Srbije, Mađarske, te Hrvatske, što joj je dalo svojevrsni međunarodni karakter. Na pozornici ispred mjesnog Doma kulture nastupili su: Tamburaški orkestar Fermata iz Mohača (Mađarska), Ženski tamburaški sastav Liberta iz Kaptola (Hrvatska), tamburaški ansambl Ruže i San iz Subotice te domaćini, već ranije spomenuta tamburaška sekcija HKUD-a Ljutovo.

Tamburaška glazba je popularna u ovim krajevima, pa tako i u Mirgešu, te se na ovu manifestaciju uvijek, barem za prilike jedne male seoske sredine, odazvala brojna publika. Tako je bilo i ove godine.

Predsjednik organizacijskog odbora manifestacije Marinko Šimić ističe kako su ovogodišnjim izdanjem Smotre hrvatskih tamburaških sastava zadovojni, jer su uspjeli okupiti tamburaše iz tri države i time prikazati raznolikost tamburaških sastava i tamburaških orkestara, napominjući da je organizacija jedne smotre zahtjevan posao, ali da se trud isplatikada se vidi da su mještani i gosti zadovoljni. Izrazio je i nadu da će njihova udruga imati dovoljno snage i kapaciteta nastaviti s organiziranjem ove glazbene manifestacije.

I gosti iz Mađarske i Hrvatske zadovoljni su što su pozvani na jednu ovakvu smotru gdje ujedno mogu upoznati svoje kolege, ali i kolegice tamburaše te s njima razmijeniti iskustva koja se tiču različitih tretmana tambure kao instrumenta i općenito pristupa tamburaškoj glazbi.

Desetoj po redu Smotri hrvatskih tamburaških sastava u Mirgešu, među ostalim, nazočili su i predsjednik HNV-a Slaven Bačić, umjetnički voditelj Subotičkog tamburaškog orkestra Stipan Jaramazaović, tavankutski tamburaški veteran Stipan Prćić Baća te mjesni župnik Franjo Ivanković.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima